Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Proti Babišovi protestovaly v Budějcích stovky lidí. Připojili se i politici

Zhruba čtyři stovky lidí se dnes v Budějcích připojily k protestní akci proti Andreji Babišovi, kterou uspořádalo Milion chvilek. Akce byla tentokrát pojata jako protestní pochod. Lidé se sešli u Lannovy třídy a prošli centrem až na Sokolský ostrov. Tady vystoupilo několik řečníků. K mikrofonu se postavili i zástupci politických stran.

Lidé se u pomníku Vojtěcha Lanny v parku Na Sadech začali scházet chvíli po půl šesté večer. Několik minut po osmnácté hodině už se celý průvod vydal ulicemi Kanovnická, U Černé věže, Hroznová až k hotelu Budweis, odkud došel na Sokolský ostrov. Během průvodu lidé provolávali hesla „Demisi“, „Je to zloděj“ nebo „Máme toho dost“.

Na Sokolském ostrově vystoupili na připraveném podiu politolog Salim Murad a Sára Klačko z Milionu chvilek. Murad ve svém projevu řekl, že je domokracie ohrožena a je třeba ji bránit. Na akci se ukázali také zástupci něktrých politických stran. 

Na otázku, co říkají na střet zájmů premiéra, odpovídali Jan Kubeš z HOPB, František Talíř z KDU – ČSL, Lukáš Mareš za Piráty, vystoupil také předseda jihočeské ODS Martin Kuba, Oldřich Souček z TOP 09 a také krajský radní za STAN Jiří Švec.

Jde o druhou protestní akci proti premiérovi Babišovi v Jihočeském kraji v jednom týdnu. V pondělí spolek Milion chvilek a jeho příznivci pořádali demonstrace například ve Vodňanech, Prachaticích a v Táboře.

Milion chvilek dlouhodobě požaduje demisi premiéra či zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert. Chtějí také hájit nezávislost justice i médií. Tvrdí, že Česko nemá mít v čele vlády politika, který je ve střetu zájmů a je trestně stíhaný kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit ale nehodlá. Všechna obvinění odmítá.

Milion chvilek pořádal také dvě největší veřejná shromáždění po listopadu 1989 v Praze na Letné. Letos v červnu i v listopadu se tam pokaždé sešlo odhadem na čtvrt milionu lidí.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto , Vojtěch Tlačil

Štítky protest, demonstrace, Milion Chvilek, Andrej Babiš, České Budějovice, Vojtěch Lanna mladší, Na Sadech, KDU-ČSL, František Talíř, Sametová revoluce, Martin Kuba, Jiří Švec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proti Babišovi protestovaly v Budějcích stovky lidí. Připojili se i politici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.