Počasí dnes11 °C, zítra7 °C
Neděle 24. listopadu 2024  |  Svátek má Emílie
Bez reklam

Státní veterinární správa dneškem zahajuje kontroly pouličních prodejců vánočních kaprů

Inspektoři Státní veterinární správy dnes zahájili kontroly pouličních prodejců vánočních kaprů. Ti letos nahlásili v rámci celé České republiky 2 587 prodejních míst, což je téměř o 200 více než loni. Při kontrolách se úřední veterinární lékaři, tak jako každý rok, zaměří jak na zacházení s živými rybami, tak na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcování.

Kontrolovány budou jako tradičně také hygienické podmínky prodeje. Zkontrolováno by letos dle předběžného plánu mělo být přibližně třicet procent prodejců.

Aby měly krajské veterinární správy přehled, kolik stánků s kapry se na území jejich regionu objeví a kde se budou nacházet a mohly tak plánovat kontroly prodejců, mají prodejci povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje podat o tom příslušné KVS hlášení. Letos by se nejvíce stánků s kapry mělo objevit v Jihomoravském kraji (437), na pomyslném druhém místě je Moravskoslezský kraj (307) a třetí kraj Středočeský (288). V Jihočeském kraji je nahlášeno 187 prodejních míst. V hlavním městě nahlásili prodejci 230 míst, kde by měli být ryby určené pro štědrovečerní večeři ke koupi.

Loni prošla kontrolami SVS před zimními svátky v celé zemi více než jedna tisícovka prodejních míst. Z toho alespoň jednu závadu zjistili ve třech procentech případů. Převažovaly administrativní pochybení, závažnější porušení podmínek hygieny prodeje či dokonce týrání zvířat byly zjištěny v ojedinělých případech.

„Z dlouhodobého hlediska je dnes závažných prohřešků méně než v minulosti. Dle našeho názoru na to má vliv zejména osvěta, ale také důsledný veterinární dozor, který se zaměřuje především na problémové prodejce z předchozích let,“ uvedl dnes ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Před zahájením prodeje jsou prodejci povinni seznámit se s požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb a s doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji.

„Při kontrolách veterinární inspektoři sledují, zda veškeré činnosti spojené s prodejem ryb probíhají v odpovídajících hygienických podmínkách. Kontrolováno je také dodržování pravidel welfare, zejména, jestli mají ryby dostatek kyslíku a zda prodejci nepřeplňují kádě,“ dodal Semerád.

Na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Odpad ve formě vnitřností z kuchaných ryb musí být schraňován v určených a označených nádobách a následně předán osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady. V posledních několika letech SVS ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení a tím ke klamání spotřebitelů.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Státní veterinární správa, kontrola, kapři, Státní veterinární správa České republiky, ryby, kapr, Česko, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, Středočeský kraj, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní veterinární správa dneškem zahajuje kontroly pouličních prodejců vánočních kaprů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.