Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Tichá ulička pro kapry stála i na Lannovce. Aktivisté bojují za Vánoce bez násilí

Tichá ulička pro kapry. Tak se jmenuje celorepubliková akce, kterou koordinuje spolek Zvířata nejíme. Jeho aktivisté se tak snaží upozornit na předvánoční zabíjení kaprů v ulicích měst, které je podle nich kruté a zbytečné. Tichá ulička se dnes konala i v Budějcích na Lannově třídě.

Podle spolku Zvířata nejíme se ulice před Vánoci promění ve veřejná jatka. „Loni jsme organizovali symbolické zabíjení vánočních psů, abychom poukázali na tato veřejná jatka v našich ulicích, které kolemjdoucím přijdou naprosto v pořádku. Akce se však nesetkala s pochopením. Věříme, že Tichá ulička pro kapry bude pro veřejnost více čitelná a opravdu se zamyslí nad tím, zda jim něčí smrt udělá krásné Vánoce,“ řekl spoluorganizátorka akce Eva Hemmerová ze spolku Společný svět.

Cílem uličky je podle organizátorů upozornit na zacházení s kapry a jejich zabíjení. „Vánoce bývají označovány jako svátky klidu a míru, v ulicích však připomínají spíše svátky násilí a bolesti,“ dodala Hemmerová.

Celá akce trvala na Lannově třídě zhruba hodinu a půl. Aktivisté stáli poblíž kádí s kapry s pusou přelepenou černou páskou a v rukou drželi transparenty s nápisy „Co kdyby tady zabíjeli psy?“ nebo „Vánoce bez násilí“.

Akce se zatím s pochopením veřejnosti příliš nesetkávají. Podle některých lidí je kapr na štědrovečerní tabuli tradičním vánočním zvykem, srovnání se zabíjením psů je podle nich nesmyslné. „Srovnávat kapra se psem je trochu mimo ne?“ napsala Petra R„Bože, co ti lidi zase nevymyslí, prostě je to tradice, která se dělá už hodně dlouho,“ dodal zase Patrik S.

Pouliční prodeje kaprů každoročně kontroluje Státní veterinární správa. Při kontrolách se úřední veterinární lékaři zaměřují jak na zacházení s živými rybami, tak na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcování. „Z dlouhodobého hlediska je dnes závažných prohřešků méně než v minulosti. Dle našeho názoru na to má vliv zejména osvěta, ale také důsledný veterinární dozor, který se zaměřuje především na problémové prodejce z předchozích let,“ uvedl včera ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Zvířata nejíme, protest, Tichá ulička pro kapry, Vánoce, kapr, násilí, pes, České Budějovice, Státní veterinární správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tichá ulička pro kapry stála i na Lannovce. Aktivisté bojují za Vánoce bez násilí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.