Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Budějce v příštím roce vyzkouší participativní rozpočet. Připraveno je pět milionů korun

Budějčáci se budou moct v příštím roce zapojit do veřejného dění a navrhnout prospěšné projekty, které by se mohly realizovat na území Budějc. Město totiž plánuje vyzkoušet participativní rozpočet, který už funguje například v Brně.

Participativní rozpočet umožňuje obyvatelům Budějc zapojit se do rozvoje města. Část peněz z ročního rozpočtu vymezí radnice na projekty, které navrhnou lidé. Hlasováním se pak vyberou projekty, které bude město realizovat. Stejný druh rozpočtu už funguje například v Brně.

„Pro tento účel máme alokováno 5 milionů korun, a to jak na projekty investiční – pořízení hmotného i nehmotného majetku, tak i neinvestiční – aktivity, při kterých nedochází k pořizování či rekonstrukcích majetku, například na komunitní setkání, slavnosti, přehlídky a podobně,“ přibližuje první náměstek primátora Juraj Thoma. Projekty budou podle Thomy rozděleny na velké a malé. Pro malé projekty je finanční limit do 500 tisíc korun, pro velké projekty od 501 tisíc do 1,5 milionu korun.

S návrhem může podle radnice přijít každý obyvatel Budějc od 18 let. Projekt musí být veřejně prospěšný a na majetku a území města. Následného hlasování o nejlepší projekt, které by mělo být v říjnu, se mohou účastnit jen ti, kteří mají v Budějcích trvalé bydliště.

Hlasovat mohou lidé pro dva projekty

Každý občan si bude moct z velkých a malých projektů vybrat vždy jeden, kterému dá svůj hlas. „V dubnu 2020 se předpokládá první výzva. V květnu proběhne workshop, kde se návštěvníci mohou zeptat na cokoliv, co je zajímá ohledně participativního rozpočtu a koordinátoři pomohou s tím, jak projekt podat. Výzvy jsou dvoukolové, každý rok se opakující. V prvním roce se projekt vybere a ve druhém roce zrealizuje. Doba fyzické realizace projektu nesmí překročit 12 měsíců,“ dodal Thoma.

Podle náměstka primátora Viktora Vojtka je participativní rozpočet ideální možností, jak zapojit občany Budějc do dění. „Je to vlastně i způsob, jak identifikovat zajímavé záměry a nápady, které se nemusí realizovat hned, ale mohou se zařadit do standardního rozpočtu. Je to i zajímavý nástroj, který nám pomůže zjistit, co obyvatele Budějc nejvíc trápí, a co chtějí v různých lokalitách,“ řekl Vojtko.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky město, České Budějovice, rozpočet, participativní rozpočet, projekt, Brno, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce v příštím roce vyzkouší participativní rozpočet. Připraveno je pět milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.