Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské divadlo nabízí znevýhodněným dětem zavěšenou vstupenku

Jihočeské divadlo se připojilo k projektu Zavěšená vstupenka. Diváci mohou koupit vstupenku sociálně znevýhodněným dětem ve věku od tří do 17 let, k nimž se dostane prostřednictvím neziskových organizací. Dospělému, který dítě na představení doprovodí, dá divadlo druhý lístek zdarma. Od září do Vánoc se prodalo již 32 zavěšených vstupenek.

Projekt je inspirován tradicí takzvané zavěšené kávy, která vznikla v Itálii za druhé světové války. Bohatší zaplatil za dvě kávy a druhou nechal pro někoho, kdo si ji dovolit nemohl. Tento princip se v posledních letech rozšířil i do českých kaváren. Z divadel přišlo první se zavěšenou vstupenkou v roce 2017 brněnské Divadlo Polárka. Od letošní sezony zapojilo i Divadlo Lampion, Jihočeské divadlo a Divadlo Drak.

„Pro děti, které se svými rodiči vstupenku zavěsí, je to v mnoha ohledech inspirativní. Pro některé se může jednat o první setkání s obdarováním potřebných. Uvědomí si, že takovým činem udělají nejen radost, ale pomůžou i dobré věci. To, co je pro ně samozřejmost, je pro ostatní luxus navíc, který si nemohou dovolit," uvedla Lenka Cimlová Ostrá z marketingu Jihočeského divadla.

V Českých Budějovicích mohou díky této vstupence přijít na představení Malého divadla děti, které by se jinak do divadla nedostaly. Cílem je zpřístupnit divadlo i znevýhodněným dětem v sociálních rodinách.

„Princip funguje tak, že každý divák může přijít na pokladnu divadla, kde si zavěšenou vstupenku zakoupí v podobě voucheru. Zavěsí ji na nástěnku a potom je naše paní pokladní společně s neziskovými organizacemi rozdělí spravedlivě všem dětem tak, aby opravdu každý mohl jít na dané představení," řekla Cimlová Ostrá.

Jihočeské divadlo spolupracuje na zavěšené vstupence s neziskovými českobudějovickými organizacemi OSPOD, Temperi a Theia. Jedna vstupenka stojí 150 korun, což odpovídá ceně vstupenky do Malého divadla. Ti, kdo ji koupí, ji zavěsí na provázek v prostorách pokladny. Voucher platí měsíc.

„A protože víme, že do divadla nemůže jít dítě samo, tak divadlo věnuje druhou vstupenku pro dospělý doprovod zdarma. Cílem je, aby se všechny děti cítily dobře, a proto je předání vstupenky anonymní. O pocitech z představení nám děti můžou namalovat obrázek, který představíme na webu či v prostorách Malého divadla," uvedla Cimlová Ostrá.

Autoři | Foto Jihočeské divadlo

Štítky ČR, divadlo, sociální, Č. Budějovice, AUDIO, vstupenka, Jihočeské divadlo, představení, Vánoce, druhá světová válka, Metzlův dům, Itálie, Divadlo Polárka, Divadlo Lampion, Divadlo Drak, Orgán sociálně-právní ochrany dětí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo nabízí znevýhodněným dětem zavěšenou vstupenku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.