Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Lipně a Zadově lyžovalo o víkendu několik tisíc lidí

Zhruba 2500 lidí lyžovalo tento víkend ve skiareálu Lipno. Podobný počet lyžařů zaznamenalo středisko na šumavském Zadově. Zájemci mohli lyžovat i v Písku. Bruslení na lipenském jezeře je rizikové, led je zatím slabý.

Na Lipně fungují sjezdovky Jezerní, Spojovací, Dámská, část lišáka Foxe a dětské lyžařské výukové hřiště. Na svazích je 40 až 60 centimetrů sněhu, v noci na dnešek připadlo pět centimetrů. Dnes v areálu lyžovalo zhruba 1300 lidí, 4. ledna asi o sto méně, pršelo a foukal vítr.

„Včera bylo naprosto super. Mrzlo, v noci na něděli nasněžilo asi pět centimetrů, zatím jeden z nejlepších lyžařských dní sezony. Zasněžujeme," řekl marketingový a obchodní ředitel skiareálu Lipno Jiří Falout.

Na Zadově funguje areál Kobyla, lyžařská škola i areál Nové Hutě. Na sjezdovkách bylo 35 až 45 centimetrů sněhu. Provozovatelé upravili dva kilometry tras pro běžkaře na Churáňově, sněhu tam leží do deseti centimetrů. Přírodního sněhu je málo, ačkoli dnes napadlo pět centimetrů. Díky tomu, že teploty klesly, středisko opět spustilo zasněžovací systém, chce připravit sjezdovku u můstku. Za víkend přivítalo kolem 2500 lidí.

„Je to veliká návštěvnost. Jsme spokojeni, oproti loňsku je návštěvnost vyšší, asi i díky tomu, že vánoční prázdniny byly jinak nastavené. O běžkování takový zájem nebyl, jezdily místní sportovní oddíly. Lidé jeli spíš na Modravu, kde to dokázali upravit rolbou, a nával byl takový, že se tam nedalo ani zaparkovat," řekl za středisko Zadov Petr Vondraš.

Bruslení na lipenském jezeře je zatím riskantní, 3. ledna se tam propadl led pro čtyřmi bruslaři, vyvázli bez zranění. Provozovatelé ledové magistrály před vstupem na led varují, je slabý.

„Bruslit je čistý hazard se životem, protože led má místy třeba pět centimetrů, ale jsou tam různé proudy, není to rybník. Když jezero zamrzlo a lidé se tam vydávali, jednoznačně hazardovali se životem. Vydali jsme na webu upozornění, aby lidé na led nechodili," řekl Falout.

Lidé mohli o víkendu lyžovat i v písecké Ski aréně na Hradišti. Přes 40 let starý lyžařský areál nechalo město za 14,4 milionu korun opravit a před rokem ho otevřelo. Zhruba 230 metrů dlouhý svah rozšířilo, nový je vlek i dětský pohyblivý koberec, sjezdovka je osvětlena a k výbavě patří i sněžná děla, uvedla mluvčí písecké radnice Irena Malotová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Jihočeský kraj, Vodní nádrž Lipno, Zadov, jezero, sjezdovka, Písek, Nové Hutě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Lipně a Zadově lyžovalo o víkendu několik tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.