Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Česká republika je sedmá na světě ve spotřebě cigaret

Česká republika je podle projektu Česko v datech sedmá na světě ve spotřebě cigaret, na každého staršího 15 let jich v průměru připadá přes 2 400 za rok. Nejvíc kouří senioři, informovali dnes jeho autoři v tiskové zprávě. Téměř pětina úmrtí v České republice se podle odhadů připisuje kouření cigaret.

„Největší množství cigaret u nás spotřebují senioři ve věku 65 a více let, přes 11 procent z nich vykouří více než 25 cigaret denně,“ uvedli autoři průzkumu. V celé populaci je 54 procent celoživotních nekuřáků naopak pětina lidí kouří denně, asi sedm procent jen příležitostně. Bývalých kuřáků je asi 17 procent Čechů.

Podle společného výzkumu American Cancer Society a Vital Strategies se nejvíc cigaret na obyvatele, téměř 6 400, prodá v Andoře. V tomto malém evropském knížectví žije zhruba 77 tisíc lidí, kvůli nulové spotřební dani tam jezdí nakupovat cigarety i ze sousední Francie. Na opačné straně žebříčku je sultanát Brunej v jihovýchodní Asii s méně než 10 cigaretami na osobu a přísnými protikuřáckými pravidly.

Krabička cigaret stojí v České republice podle autorů projektu Česko v datech průměrně 97,60 korun, jedna cigareta necelou pětikorunu. Od ledna letošního roku se opět zvýšila spotřební daň na cigarety, od loňského dubna se vztahuje i na zahřívaný tabák.

V květnu roku 2017 bylo v Česku zakázáno kouření v restauracích a barech nebo na zastávkách MHD. Podle průzkumu Státního zdravotního ústavu s kouřením od té doby skoncovalo zhruba sedm procent mladých mezi 25 a 44 lety. Počet vykouřených cigaret omezila zhruba třetina. Většina lidí ale své návyky nezměnila.

Podle odborníků způsobuje kouření cigaret 14 typů rakovin a desítky dalších onemocnění. Zhoršuje například stav srdce a cév, jejich onemocnění jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtí. V průměru si kuřáci zkracují život nejméně o deset let.

Odvykání bez pomoci lékařů či odborníků na závislosti, adiktologů, má většinou malou úspěšnost. Abstinenční příznaky mohou zmírnit léky, které ale nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Na den stojí podle odborníků zhruba tolik, co jedna krabička cigaret. Zdravotní pojišťovny na léčbu přispívají až 4 tisíce korun za rok.

Náklady na kouření cigaret pro systém veřejného zdravotního pojištění jsou podle odhadů kolem 100 miliard korun ročně. Výběr daní z tabáku tyto náklady nepokrývá.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kouření, cigarety, senioři, průzkum, cigareta, Česko, Andorra, Francie, Státní zdravotní ústav, Brunej, Jihovýchodní Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká republika je sedmá na světě ve spotřebě cigaret  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.