Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Fotky z Kuby podpoří potravinovou banku

Víte, kolik jídla vyhodíte u vás doma? A kolika tun se zbavují jihočeské supermarkety? Jaké množství z toho zachrání Potravinová banka Jihočeského kraje? Kam jídlo putuje a kolik lidí se z něj nasytí? Jak je to s potravinami na Kubě a proč plýtvání tam nepřipadá v úvahu?

V pátek 17. ledna v 6 hodin večer se v českobudějovické kavárně U Vás uskuteční vernisáž výstavy s názvem Fragmenty Fidelovy Kuby. Fotografka Šárka Jelenová vybrala 25 fotografíí ze svých cest po Kubě, které v pátek půjdou do interaktivní dražby. Na cestách zachytila autentické momenty života na ostrově, kde jsou základní potraviny na příděl, ve školách visí portréty Fidela Castra a pro kávu ze Starbucks musíte do Miami.

Návštěvníci vernisáže a výstavy zkusí najít jemnou paralelu mezi plýtváním potravin v Jihočeském kraji a systémem potravinových lístků na Kubě. Na páteční vernisáži proběhne dražba, z níž celý výtěžek poputuje na podporu Potravinové banky Jihočeského kraje.

Večer budou doprovázet kubánské kytarové tóny a k zakousnutí bude občerstvení inspirované kubánskou kuchyní. Zástupci banky pak ozřejmí, kolik jídla v našem kraji míří do kontejnerů, aniž by to bylo nutné, co se místo toho s jídlem děje a kdo ho nakonec sní.

Potravinové banky nejsou jen trendem současnosti, první z nich, Mary's Food Bank, byla založena v USA v roce 1967. Od té doby jich bylo na celém světě zřízeno mnoho tisíc. V Evropě jejich počet rychle rostl po globálním zvýšení ceny potravin, které začalo koncem roku 2006, a zejména poté, co se finanční krize v letech 2007–2008 začala zhoršovat.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Šárka Jelenová

Štítky výstava, fotografie, Kuba, Šárka Jelenová, jídlo, banka, Jihočeský kraj, vernisáž, Fidel Castro, Starbucks, Miami, USA, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotky z Kuby podpoří potravinovou banku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.