Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Martin Jodl: Výjezd na zahraniční studijní pobyt? Nejlepší možné rozhodnutí!

PR článek

Šestadvacetiletý Martin Jodl má již sice studia na Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích zdárně za sebou, ale kontakt udržuje skrz spolek ESN VŠTE Erasmus Budweis, který je hlavním tématem našeho rozhovoru.

Můžete zavzpomínat na roky na VŠTE? Jak studium hodnotíte?
Studium bych zhodnotil velmi kladně, i když začátky byly krušné. Určitě nelituji toho, že jsem se na VŠTE přihlásil. Byla to nejlepší školní léta.

Dopravní technologie a spoje… Co si pod tímto oborem může představit člověk, který nic bližšího neví?
Nevím, jestli lze na tuto otázku v krátkosti odpovědět, ale zkusím to. (úsměv) Tento obor zajištuje absolventovi schopnost řízení a organizovaní všech nutných procesů k zajištění dopravy a přepravy. Řekl bych, že vytváří ze studentů budoucí manažery v dopravě.

Byl jste členem spolku ESN VŠTE Erasmus Budweis. Jaká byla vaše role?
Členem ESN VŠTE Erasmus Budweis jsem i po skončení školy. Členové ESN, pokud chtějí, mohou být aktivní i po absolvovaní studia. Mou rolí je Buddy, to znamená kamarád příchozího zahraničního studenta. Když něco potřebuje, tak jsem mu podle možností k dispozici. Také s kamarády pro studenty vymýšlíme různé výlety nebo aktivity, které mohou po škole ve městě nebo v okolí dělat.

Jaká první vzpomínka se vám vybaví, když se zeptám na zkušenosti s přijíždějícími studenty ze zahraničí?
Tak na to si vzpomínám přesně. Když jsem se přidal k ESN, bylo to v době, kdy už skoro všichni studenti na školu přijeli. Několik jich kvůli vízům dorazilo později, a právě ty mi kamarádka přidělila. Poprosila mě, abych se postaral o jejich bezpečný nástup na školu. (úsměv)

Vy jste se k Erasmu na VŠTE dostal přes svou sestru, která ho absolvovala ve Skotsku. Znamená to, že měla dobrou zkušenost?
Moje sestra měla se studijním programem velmi pozitivní zkušenost. Když teď na to myslím, tak jedním z faktorů pro výběr VŠTE byl i široký výběr zahraničních pobytů až na 12 měsíců.

Kde jste vy osobně v zahraničí během studií působil?
Na první výjezd jsem byl vybrán do Setúbalu v Portugalsku. Po pár měsících jsem vyjel na Madeiru jako Erasmus student. V navazujícím magisterském studiu jsem po výběrovém řízení odletěl s kolegy do Moskvy. Po celkovém úspěchu toho projektu jsem následující semestr využil možnost účastnit se stejného projektu ve Vratislavi v Polsku. Zřejmě díky těmto zahraničním zkušenostem mi byla udělena možnost vyplout s dalšími kolegy na projekt ve středozemním moři. Díky vědeckému článku jsem s kolegyní mohl prezentovat výsledky na konferenci v Seville ve Španělsku.

Na papíře to všechno zní pěkně, ale… jaké to je pro mladého člověka ocitnout se bez pořádných zkušeností v jiné zemi
Určitě je to velká změna. Člověk se musí naučit navazovat nové kontakty s lidmi s odlišnou kulturou v jiné zemi. Hlavně se toho nesmí bát.

A jsou tací, kteří se bojí, že to nezvládnou? Co byste jim vzkázal?
Vyjet na studijní pobyt v rámci studia je jedno z nejlepších rozhodnutí, které mohou udělat. Zahraniční škola má v rámci Erasmu vlastní ESN skupinu, která, stejně jako my na VŠTE, pomáhá přijíždějícím studentům. Někteří studenti se bojí hlavně toho, že ve škole nebudou rozumět. Takové obavy jsem měl také, ale vyučující vykládají látku velice srozumitelně.

Které země jsou mezi studenty VŠTE nejoblíbenější?
Podle mě jsou mezi studenty nejoblíbenějšími zeměmi Španělsko a Čína. Myslím si, že se nyní do obliby dostává i Turecko. Mně se nejvíce líbilo v Rusku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky jodl, studijní pobyt, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, studium, České Budějovice, projekt, Španělsko, Rusko, Turecko, Čína, Polsko, Portugalsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Jodl: Výjezd na zahraniční studijní pobyt? Nejlepší možné rozhodnutí!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.