Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PRŮZKUM: Většina Čechů nechce platit za návštěvu lékaře ani recept

Výrazná většina lidí v Česku nadále odmítá poplatek u lékaře a za recept v lékárně, snížení počtu lůžek v nemocnicích a úbytek specializovaných pracovišť. Vzrostl souhlas s příplatkem na stravu a lůžko v nemocnici a postupně se zvyšuje podpora dělení zdravotní péče na standardní a placenou nadstandardní. Většina lidí ale stále příplatek na stravu ani placený nadstandard nechce. Vyplývá to z prosincového průzkumu, jehož výsledky poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

V průzkumu se lidé vyjadřovali také k možnosti rušení oddělení v okresních nemocnicích, placení za návštěvu specialisty bez doporučení od praktického lékaře, zvýšení doplatků u dražších léků nebo většího zdanění potravin s vysokým obsahem cukru. „Obecně lze říci, že postoj občanů k předloženým opatřením je převážně negativní a odmítavý. Výjimku tvoří položka ´zavedení jedné veřejné zdravotní pojišťovny´, kde míra souhlasu a nesouhlasu jsou vyrovnané,“ uvedlo CVVM.

Téměř vyrovnaná je podpora pro zvýšení zdravotního pojištění rizikovým skupinám, například kuřákům, alkoholikům a lidem s výraznou nadváhou. Pro se vyjádřilo 43 procent, proti 51 procent lidí.

Ve srovnáni s prosincem 2018 se názory veřejnosti na poplatky a další možná opatření ve zdravotnictví téměř nezměnily. Pouze souhlas s příplatkem na stravu a lůžko v nemocnici se zvýšil z 32 na 37 procent. Postupný je nárůst podpory pro dělení zdravotní péče na standardní a nadstandardní. Z 29 procent v roce 2011 stoupla na 43 procent loni v prosinci. Proti se vyjádřila polovina lidí.

Nově zařazená položka zjišťující souhlas se zrušením oddělení v okresních nemocnicích a specializovaných center v krajských nemocnicích získala podporu jen 15 procent dotázaných, uvedli autoři průzkumu. Proti je 76 procent. S poplatkem u lékaře nesouhlasí 83 procent lidí, platbu za recept v lékárně odmítá 65 procent, návštěvu u specialisty bez doporučení nechtějí hradit dvě třetiny a proti placení za stravu a lůžko v nemocnici je 60 procent.

Se snížením počtu lůžek v nemocnicích nesouhlasí 88 procent lidí a více zdanit sladké potraviny odmítá 65 procent dotázaných. Snížení počtu specializovaných zdravotnických pracovišť nemá podporu 79 procent, stejný podíl lidí v Česku nechce více si připlácet na léky v závislosti na jejich ceně.

CVVM se v průzkumu od 30. listopadu do 11. prosince dotazovalo 1034 lidí ve věku od 15 let. Otázky směřovaly na opatření ve zdravotnictví, která platila v minulosti a byla zrušena, na nyní platná opatření a také na možnosti, které se objevují v debatě o stavu zdravotní péče.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky platba, nemocnice, recept, průzkum, lékař, Centrum pro výzkum veřejného mínění, strava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Jerry

Jo, tak že průzkum se dělá u dětí co to vše nechápou co ? To je ale úroveň. Lidi si celý život platí zdravotní i sociální a pak stát řekne že nemá peníze na jejich léčbu ?? Hlavně že se to cpa na léčení feťáků a na neziskovky, ale na naše děti se musí dělat veřejná sbírka !!! Ani se nedivím, že lidi už nechtěj děti, když nemaj už ani jistoty že když si tohle vše platí, že dostanou kvalitní péči !!

Čtvrtek, 23. ledna 2020, 18:33Odpovědět

PRŮZKUM: Většina Čechů nechce platit za návštěvu lékaře ani recept  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.