Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Budějcích roste počet domácností napojených na dálkové teplo z teplárny. Za poslední rok jich přibylo 112

Počet českobudějovických domácností vytápěných městskou teplárnou se blíží k 29 tisícům. Tato hranice by mohla padnout ještě letos po připojení nově budovaných bytových domů. Aktuálně je na dálkové teplo napojeno 28 952 bytů, o plných 1314 bytů víc než v této době před deseti lety.

„Zájem investorů o centrální zásobování teplem, tedy systém CZT, potvrzuje jeho dlouhodobou výhodnost, jak ekonomickou, tak ekologickou,“ říká Tomáš Kollarczyk, místopředseda představenstva Teplárny České Budějovice. A upřesňuje, že jen za posledních dvanáct měsíců, tedy od ledna 2019, přibylo 112 vytápěných domácností.

„Zvyšování počtu zákazníků v oblasti bydlení je závislé zejména na nové výstavbě na území města. Je-li v dosahu teplárenská distribuční síť, jde o jednoznačnou výhodu zákazníka, který napojením na CZT nezískává jen tepelnou energii, ale i komplexní servis a služby v ceně s nulovými dodatečnými náklady na údržbu či revize,“ vysvětluje. Právě developerské projekty, které se v katastru města chystají, by mohly časem přispět k pokoření magické hranice 30 tisíc bytů, napojených na českobudějovickou teplárenskou síť.

Developery a investory k tomu vede v první fázi především cena tepla. Není to však jediný důvod. Mezi parametry posuzování patří také stabilita, pohodlí, úspory, bezpčnost a ekologie.

Cenová a provozní stabilita je klíčová. Cena tepla od Teplárny České Budějovice je dlouhodobě stabilní. Vždy se předem určuje na kalendářní rok a věcně ji usměrňuje Energetický regulační úřad. Nelze ji tedy stanovit libovolně. Dlouhodobým cílem Českých Budějovic je, aby cena tepla umožňovala rozvoj území. Další rovinou stability, zejména v dlouhodobém horizontu, je místní dostupnost čisté tepelné a elektrické energie.

Systém CZT zaručuje dodávky tepla a teplé vody kdykoliv, tedy i v extrémních mrazech či denních odběrových špičkách. Záložní zdroje jistí stoprocentní dodávku 365 dní v roce, i když je hlavní zdroj třeba kvůli letní údržbě odstaven. Průběžná modernizace rozvodných sítí a zařízení zvyšuje jejich životnost, spolehlivost a snižuje tepelné ztráty distribuce.

Komplexní služby, které městská teplárna zákazníkům poskytuje, zajišťují komfort a pohodlí. Jedinou starostí uživatele je otočení termostatické hlavice topného tělesa. Veškerý servis, údržbu, opravy a investice zajišťuje na svých zařízeních teplárna. Zákazník tak odebírá tepelnou energii se zajištěným dispečinkem a servisem 24 hodin, 7 dní v týdnu. Jde prostě o „teplo bez starostí“.

Zavedený systém služeb šetří zákazníkům peníze za revize, opravy či výměnu jejich zařízení apod. Nečekají je tedy žádné další skryté či neočekávané náklady, investice či stres při řešení nenadálých situací. Sám zákazník přitom může svou spotřebou a hospodařením ovlivnit celoroční náklady na tepelnou energii.

Technologie a zařízení nepřetržitě sledují zkušení pracovníci teplárenského dispečinku a i díky tomu CZT představuje nejbezpečnější druh vytápění. Tepelná energie se vyrábí mimo místo konečné spotřeby, kam se dopravuje v podobě horké vody. A ta nehoří, neexploduje, není jedovatá ani škodlivá. A jak už zmíněno, TČB má k dispozici záložní zdroje pro výrobu tepla. Její výroba přitom není závislá pouze na jednom druhu paliva. I to posiluje bezpečnost a stabilitu.

Měnící se palivový mix v Českých Budějovicích navíc postupně snižuje spotřebu hnědého uhlí ve prospěch čistějších zdrojů energie.

Systém CZT je velmi ekologický. Zdroje TČB plní přísné ekologické limity, jejichž dodržování průběžně kontrolují státní orgány. Vše je výsledkem nákladných investic do technologií, které snižují emise oxidu síry, dusíku a tuhých znečisťujících látek. Nejde o levná řešení, na druhou stranu se potvrzuje, že jeden velký zdroj lze monitorovat a ekologizovat daleko lépe, než malé domovní kotelny, zatěžující životní prostředí emisemi škodlivin prakticky bez jakékoli kontroly.

Teplárenská kogenerační výroba přitom patří k vysoce efektivním způsobům využívání zdrojů, neboť získaná energie je zároveň využita k výrobě tepla i elektřiny.

Systém CZT splňuje všechny požadavky na jednoduchý, pohodlný a dostupný způsob vytápění. Je ekonomicky přijatelný, bezpečný, šetrný k životnímu prostředí a také lokálně dostupný.  Možnosti napojení na soustavu CZT jsou dány konkrétními parametry rozvodů v dané lokalitě města či ulici. Nejvhodnější způsob připojení k městské distribuční soustavě každému zájemci ochotně doporučí zaměstnanci teplárny,“ uzavřel Tomáš Kollarczyk.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Teplárna České Budějovice, teplo, dálkové teplo, České Budějovice, údržba, investice, Energetický regulační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích roste počet domácností napojených na dálkové teplo z teplárny. Za poslední rok jich přibylo 112  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.