Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeské firmy mohou být po brexitu méně konkurenceschopné

Menší konkurenceschopnost a větší administrativa patří k rizikům, která některé jihočeské firmy vidí v blížícím se brexitu. Zemědělci by kvůli odchodu Velké Británie z Evropské unie mohli mít nižší dotace, protože země byla velkým přispěvatelem do unijního rozpočtu.

Strojírenská firma Kovosvit MAS Sezimovo Ústí se 490 zaměstnanci dodává do Velké Británie asi pětinu produkce své slévárny. Vyváží tam od roku 2001, loni obchod s Británií meziročně poklesl řádově o 50 procent. Žádná opatření kvůli brexitu podnik nepřijímá, vyčkává, jak se situace vyvine. „Hlavní rizika jsou menší konkurenceschopnost oproti asijským zemím a zvýšená administrativní náročnost,“ řekl obchodní ředitel Kovosvit MAS Foundry Jan Kočvara.

Do Británie vyvážejí některé jihočeské pivovary. Tisíce hektolitrů tam exportuje třeboňský Regent, který měl v roce 2018 výstav 77 653 hektolitrů. „Po dobu nejméně roku bude přechodné období, kdy se nic nezmění. Podle informací od našeho odběratele tak víme, že máme rok (času) navíc,“ řekl sládek Jaromír Čeleda.

Budějovický Budvar si kvůli brexitu vyjednal zvláštní celní režim. Dceřiná společnost pivovaru ve Velké Británii zvyšuje zásoby ve skladech, aby těsně po odchodu země z EU nebyly ohrožené dodávky zákazníkům. Budvar vyváží do Británie asi čtyři procenta produkce, v roce 2018 přitom uvařil 1,602 milionu hektolitrů piva. Jak řekli dříve zástupci pivovaru, jiný celní režim tkví v tom, že by se pivo celně odbavovalo až ve skladu v anglickém vnitrozemí, čímž by se Budvar vyhnul zdržení na hranicích.

Zemědělce by mohl brexit zasáhnout kvůli tomu, že v unijním rozpočtu budou scházet peníze, které tam na zemědělství dodávala Velká Británie. Místopředseda představenstva jihočeské agrární komory Bohumil Hradecký ale řekl, že jihočeské zemědělství odchod Británie z EU patrně moc neovlivní.

„Spíš by to mělo ovlivnit ty britské zemědělce. My jsme s Anglií jako jihočeští zemědělci moc neobchodovali, že bychom tam něco vozili, ani zemědělské stroje nemáme anglické víceméně žádné. Spíš to bude otázka dotací: na společnou zemědělskou politiku bude méně peněz, protože Anglie byla větší přispěvatel,“ řekl Hradecký. Zároveň ale poukázal na to, že zemědělský trh globálně ovlivňují hlavně velké státy jako USA, Argentina, Brazílie nebo Čína.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Británie, hospodářství, stroje, pivo, zemědělství, brexit, firmy, Jihočeský kraj, Velká Británie, Evropská unie, Budějovický Budvar, pivovar, KOVOSVIT MAS Foundry, a.s., Anglie, Sezimovo Ústí, Agrární komora České republiky, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské firmy mohou být po brexitu méně konkurenceschopné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.