Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Václav Krištůfek získal Náprstkovu medaili za popularizaci vědy

Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy ve středu převzal Václav Krištůfek z Biologického centra AV ČR. Na českobudějovickém pracovišti Akademie věd pracuje 40 let a jeho výzkumným zájmem je půdní mikrobiologie a v posledních letech také zdraví včel. Václav Krištůfek je jedním ze čtyř oceněných vědců, kteří čestnou oborovou medaili v sídle Akademie věd ČR v Praze z rukou její předsedkyně Evy Zažímalové obdrželi.

Do Českých Budějovic přišel Václav Krištůfek na konci 70. let a podílel se zde na založení a rozvoji Laboratoře půdní biologie Československé akademie věd a následně samostatného Ústavu půdní biologie, který je dnes součástí Biologického centra AV ČR. Ve svém výzkumu se zabývá taxonomií, biologií a ekologií půdních mikroorganismů, v posledních letech zkoumá mikrobiologické aspekty zdraví včel. Kromě výzkumné práce je také neúnavným propagátorem vědy a výzkumných výsledků směrem k široké veřejnosti.

Václav Krištůfek organizuje expozice s tematikou ochrany půdy, např. na českobudějovické výstavě Hobby, podílí se na prezentacích v rámci Týdne vědy a techniky, pracuje s vysokoškolskými a středoškolskými studenty. Na nejrůznějších akcích také ukazuje ve včelařském obleku úžasný svět včel a informuje o nejnovějších aktualitách z výzkumu zdraví a imunity včel. Z tohoto důvodu také inicioval založení Experimentální a výukové včelnice v areálu Biologického centra.

V osobním životě má rád Václav Krištůfek přírodu, zahradničení a ochotnické divadlo. Dvacet pět let je předsedou divadelního spolku J. K. Tyla v Č. Budějovicích se 125 letou tradicí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Václav Krištůfek, ocenění, Akademie věd, České Budějovice, Vojtěch Náprstek, Akademie věd České republiky, včela, zdraví, Biologické centrum AV ČR, popularizace vědy, Eva Zažímalová, biologie, Praha, Československá akademie věd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Krištůfek získal Náprstkovu medaili za popularizaci vědy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.