Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Modré loubí na Pražské půjde letos k zemi. Zmizí i přístřešky na Šumavě

Výrazné modré loubí na Pražské třídě bude ještě letos minulostí. Radnice se rozhodla celou konstrukci kvůli jejímu špatnému stavu odstranit. Nahradit by ji měla pasáž, ke které chce město připravit územní a urbanistickou studii. Stejný osud čeká i přístřešky na sídlišti Šumava. I tady je jejich stav havarijní.

„Debata ohledně přístřešků byla velká. Zasáhla i komise pro architekturu. Chtěli jsme loubí rekonstruovat, ale po dalším prověření stavu to není možné. Ta koroze je tam opravdu velká,“ uvedl náměstek primátora Viktor Lavička.

O odstranění tedy rozhodl podle města hlavně velmi špatný stav konstrukce. Podle původních plánů měla tato akce vyjít na 15 až 18 milionů korun. „Částka by ale nestačila na vrácení do původního stavu. Šlo by spíš o uvedení do řekněme dvacetiletého provizoria,“ doplnil náměstek Tomáš Bouzek. Částka za bourací práce bude podle města výrazně nižší.

Zbouráním loubí ale práce nekončí. Město bude muset vyřešit, jak s celým prostorem naloží dál. Chce proto připravit územní a urbanistickou studii, která se pokusí vyřešit novou podobu lokality. „Nám se tam nabízí docela dobré propojení buď s nově vznikajícím prostorem u hotelu Clarion nebo s novým prostorem u IGY 1 a 2. Šikovný architekt si s tím prostorem dokáže velmi dobře pohrát,“ popsal představu města Lavička.

Loubí na Pražské třídě sloužilo naproti obchodnímu centru také jako autobusový terminál. O kryté zastávky podle náměstka lidé nepřijdou. Nahradit by je měl mobiliář.

Přístřešky na Šumavě

Stejný osud čeká také přístřešky na sídlišti Šumava. I tady jsou konstrukce v havarijním stavu. Část, kde se nachází Billa, chce majitel objektu přestavět a vybudovat zde podzemní parkoviště a bytový komplex. Plánuje ale zachovat obchody, které nyní v pasáži fungují. „V rámci projektové studie máme přislíbeno, že se tam přístřešky vrátí,“ doplnil náměstek pro dopravu.

Odstranit musí město i konstrukci, která je u druhého objektu, kde je například drogerie DM. Co bude s touto budovou ale město neví. Majitel má mít nějaké záměry, konkrétní detaily ale nejsou zatím jasné.

Kdy se bude bourat?

Podle města je vše připraveno na to, aby se přístřešky odstranily. Jediným limitujícím faktorem je v tuto chvíli počasí. Jakmile bude „příznivé klima“ konstrukce zmizí. Vše by mělo proběhnout v první polovině roku.

Čtete také:

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky loubí, Pražská třída, rekonstrukce, České Budějovice, přístřešek, Šumava, Tomáš Bouzek, Billa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modré loubí na Pražské půjde letos k zemi. Zmizí i přístřešky na Šumavě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.