Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Hodnostář skončil v Mlýnské stoce

Dnes jsem se byl podívat v radniční síni na výstavě, která je tematicky zaměřená na park Na Sadech. Již když otevřete dveře, upoutá vaši pozornost socha Josefa II. Je to tedy spíše kamenný podstavec a na něm je umístěna v nadživotní velikosti bronzová busta mocnáře. Když přijdete blíže, poznáte, že se jedná o maketu, která je vyrobena z drceného vápence, prolitého pryskyřicí. Zasloužili se o ni studenti Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České v Krumlově. Celkem ji vyráběli 6 měsíců a celý model váží více než 200 kg. Parádní práce. Jaký byl ale osud originálu?

Busta panovníka Josefa II. byla do parku v blízkosti Besedy umístěna v roce 1883. Odhalení předcházela velká slavnost, které se účastnilo 5000 lidí. Zajímavostí je, že na pomníku byl vytesán následující text:“ Dem Schätzer der Menschen KAISER JOSEF II., Errichtet 1883“. Pokud vládnete německým jazykem, tak jste odhalili chybu, kdy místo slova Schätzer mělo být správně slovo Schützer. Pokud nápis přeložíme tak, jak byl vytesán, dostaneme následující text: „Odhadci lidu císaři Josefu II., zřízeno 1883“. Správně ale text měl znít „Ochránci lidu císaři Josefu II., zřízeno 1883“.  I německá preciznost někdy zakolísá (tuto perličku jsem si vypůjčil z knihy Daniela Kováře – Příběhy budějovických pomníků).

Jaký byl další osud sochy a proč ji už v parku nenajdeme? Čas běžel a pomalu se blížil rozpad Rakouska Uherska. Busta se stala několikrát cílem vandalů. Tu byla polita sádrou, tu přibyl hanlivý nápis. Nadešel 28. říjen 1918 a busta mocnáře skončila v Mlýnské stoce. Jméno autora tohoto činu historie zná – Jan Březina. Městský zahradník poté sochu vylovil a uschoval. Po dvou letech se busta začala hledat, a když byla pod „různým harampádím“ nalezena, byla předána muzeu. O předání existuje zápis, který podepsal tehdejší ředitel. Nicméně v archivu současného Jihočeského muzea socha není. Ztratila se. Můžeme se již jenom dohadovat, jestli někoho zaujala, protože byla z bronzu nebo někdo tak miloval mocnáře.

A jak tedy studenti z „Anežky“ dělali kopii? Jen podle fotografií - jste borci, přátelé.

Výstavu v radniční síni si můžete prohlédnout až do středy 12. února.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, Na Sadech, park, výstava, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, České Budějovice, socha, Mlýnská stoka (České Budějovice), busta, Anežka Česká, Jan Březina, Daniel Kovář, pomník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Hodnostář skončil v Mlýnské stoce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.