Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Solnice získala další ocenění. Zabojuje o celorepublikový titul Památka roku

Solnice opět bodovala. Revitalizovaný objekt, který sbíral ocenění už v minulém roce, byl zvolen krajským vítězem jedné z kategorií v soutěži Památka roku 2019. Spolu se Solnicí vyhrála také stará radnice v Dačicích. Obě stavby postupují do finálního kola, které se koná na konci března.

Cena Památka roku se uděluje za nejlepší projekt a obnovu budov, které mají významnou památkovou, architektonickou nebo urbanistickou hodnotu. Nemusí jít o kulturní památky. Hodnocen může být zámek, kostel, radnice, divadlo, brownfield nebo třeba veřejný prostor. 

Soutěží se ve dvou kategoriích. Do menších staveb se mohou hlásit objekty, jejichž rekonstrukce se vešla do dvou milionů korun, kategorie velkých staveb je pro budovy, které byly rekonstruovány za více než dva miliony.

Solnice úspěšně bodovala už několikrát. Cenu města za rok 2018 získal Václav Študlar za projekt revitalizace objektu Solnice na Piaristickém náměstí už 16. září 2019 a hned poté získala Cenu Svazu podnikatelů ve stavebnictví České republiky.

V Jihočeském kraji o vítězství ve velké kategorii bojovaly budějcká Solnice, zámeček Poříčí v Boršově nad Vltavou, fara v Čakově a hřbitovní kaple v Protivíně. V kategorii malých staveb se o prvenství ucházely stará radnice v Dačicích a Buškův hamr v Trhových Svinech.

„Moc nás těší, že členové přidělili prvenství budějovické Solnici. Vlastník objektu si takové ocenění rozhodně zaslouží, Solnici citlivě zrekonstruoval a otevřel veřejnosti za své vlastní peníze, z dotačních zdrojů nečerpal žádné prostředky,“ uvedl krátce po vyhodnocení náměstek primátora Tomáš Bouzek, který je zároveň místopředsedou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. V malé kategorii vyhrála stará radnice v Dačicích.

Velké finále, ve kterém se Solnice utká například s Městským muzeem v Hořicích, pardubickou radnicí nebo Národním domem Prostějov, proběhne 26. března v Jihlavě.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto c-budejovice

Štítky Památka roku, Solnice, České Budějovice, soutěž, ocenění, radnice, Dačice, Česko, Tomáš Bouzek, Piaristické náměstí, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Solnice získala další ocenění. Zabojuje o celorepublikový titul Památka roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.