Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Orkán Sabine vyřadil z provozu osadu Svatý Tomáš u Přední Výtoně. Poškodil i známý Vítkův hrádek

Tři dny bez elektrického proudu – osada Svatý Tomáš řešila následky orkánu Sabina, ale od středečního poledne se sem znovu vrací život. Vichřice vzala i palisády z nedalekého Vítkova hrádku, který je nejvýše položenou hradní zříceninou u nás.

Orkán Sabine, který se tento týden prohnal Českem výrazně zasáhl do života nadšenců, kteří opravují Vítkův hrádek v osadě Svatý Tomáš u Přední Výtoně na Lipensku. Nejvýše položená hradní zřícenina u nás (1053 metrů nad mořem) má vlivem silného větru poničené palisády, které bude na jaře nutné opravit. Rozsah škod zatím není známý, protože místo zůstalo v tyto dny opuštěné.

Podle Miroslava Kovačičína, který stojí za obnovou zříceniny, se jedná o první poškození hrádku vlivem přírodního živlu. Příští úterý vyrazí na místo samé, aby přepočítal následky škod. Společnost mu budou dělat památkáři, představitelé obce Přední Výtoň a také likvidátor škod.

„Držím se varování správců zdejších lesů a počkám až nám počasí dovolí bezpečný vstup. Podle informací, které teď mám, skončila část palisád kdesi v okolních lesích,“ uvedl Kovačičín, který s obnovou hrádku začal před 21 lety a za tu dobu se mu podařilo investovat téměř 30 milionů korun. Ty sehnal také za pomoci obce Přední Výtoň z různých dotačních titulů. Hrad loni zažil rekordní návštěvnost, když jej navštívilo více než 32 tisíc lidí. Ve 20. století pro svou jedinečnou polohu sloužil při protivzdušné obraně státu a v hradu sídlila vojenská posádka.

Také letos má Kovačičín velké plány, sezóna zde začne v květnu slavností jejíž součástí bude i odhalení pamětní desky zdejšího lesníka Petra Ziegrossera, který obnovu památky inicioval.

Sabine zkomplikovala život na celém Svatém Tomáši. Více než padesát hodin zde nefungovala elektřina a ze zdejšího hotelu Lesovna tak odjeli téměř všichni hosté.

„Od pondělí jsme byli proudu. Neměli jsme teplou vodu ani topení. Teplota na pokojích klesla až 17 stupňům. Vařili jsme si jen snídaně a večeře nouzově na propan-butanu. Hosté pochopitelně odjeli. Statečně odolali jen obyvatelé jednoho pokoje. Teď se sem hosté znovu vrací,“ uvedl majitel hotelu Vladimír Šlégr.

„Příroda na Lipensku je divoká a dělá jí také krásnou a žádoucí pro naše hosty.  Někteří hosté, jako třeba Sabine, nám sice dokáží vyhnat z tváří úsměvy,  ale naštěstí je to jen dočasné. Život běží dál hosté si po orkánu již obnovují své pobyty a rezervují nové. Mají k tomu důvod, je tu krásně a navíc napadlo dost nového sněhu, který umožňuje nejenom sjezdování, ale i běžkování," optimisticky uzavřel Jiří Mánek, rodák ze Svatého Tomáše a dnes předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj cestovního ruchu v celé oblasti Lipenska od Stožce po Rožmberk

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Aleš Čermák

Štítky Vítkův Hrádek, vítr, škody, Svatý Tomáš, Storm Ciara, Tomáš, Přední Výtoň, zřícenina, Česko, Jiří Mánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orkán Sabine vyřadil z provozu osadu Svatý Tomáš u Přední Výtoně. Poškodil i známý Vítkův hrádek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.