Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bouře Sabine napáchala na železnici škody za téměř devět milionů

Větrná bouře Sabine, která se Českem přehnala na začátku tohoto týdne, napáchala na tuzemské železnici škody za téměř devět milionů korun. Správa železnic kvůli větru zaznamenala 296 mimořádných událostí, přičemž při 192 z nich musel být zastaven provoz.

Silný vítr poničil zejména trolejové vedení a kolejiště. Poškozeny byly některé výpravní budovy, například v Turnově, Liberci, Praze-Běchovicích či Újezdci u Luhačovic. Většinou šlo o poničené střechy.

Nejhorší situace byla podle správy v pondělí, kdy evidovala celkem 219 událostí, o den později to pak bylo 76 událostí, v neděli 9. února pouze jediná. V drtivé většině byl provoz zastaven kvůli popadaným stromům na trati. Šlo celkem o 169 případů, v osmi z nich vlaky do stromů přímo najely, u zbylých strojvedoucí stačili zastavit ještě před srážkou. V 19 případech Správa železnic zastavila provoz preventivně. Další čtyři události měly jiný důvod, například pád střechy na koleje nebo cizí zařízení na trati.

Nejvíce se bouře na provozu projevila v Jihočeském a Plzeňském kraji, kde se stalo celkem 65 událostí. Škody napáchané větrem tam činily okolo 2,7 milionu korun. Nejdéle, konkrétně téměř 80 hodin byl zastaven provoz mezi Rybníkem a Lipnem v jižních Čechách, kde popadané stromy poškodily trolejové vedení.

Vichřice, která přišla jako orkán Sabine z Německa, Česko zasáhla v pondělí. Na Sněžce dosáhl vítr v nárazech rychlosti až 198 kilometrů za hodinu, v nížinách měl rychlost v nárazech asi 100 kilometrů za hodinu. Pojišťovny odhadly škody způsobené vichřicí na majetku na stovky milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa železnic

Štítky vítr, škody, železnice, Sabine, Storm Ciara, Správa železniční dopravní cesty, Česko, strom, Liberec, Jihočeský kraj, Turnov, Luhačovice, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouře Sabine napáchala na železnici škody za téměř devět milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.