Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Poplatek za vstup nesnížil zájem o park u blatenského zámku

Blatenský zámek zpoplatnil vstup do svého rozlehlého parku. Zájem o návštěvu 42 hektarů velkého areálu se ale nijak nesnížil. Poplatek ve výši 25 korun lidé platí rok, park je pro veřejnost otevřený celoročně každý den. Za rok jej navštíví přibližně 100 tisíc lidí.

Podle majitelky blatenského zámku Jany Hildprant-Germenisové se ale stále najdou návštěvníci, kteří si kvůli poplatku postěžují. „Vím, že hodně lidí se kvůli tomu zlobí. Ale myslím si, že 25 korun není tak moc. A podle mě tím lidi získají větší respekt, předtím chodili, kudy chtěli a honili daňky. Teď se to vše více utišilo," řekla Germenisová.

Park byl původně oborou, kterou na začátku 19. století vybudoval předek současné majitelky Franz Hildprandt. Návštěvníci mohou kromě mohutných stromů vidět řadu potůčků. Největší atrakcí jsou volně se pohybující daňci.

Podle majitelky poplatek za vstup do parku turisty z jiných měst tolik netrápí. Hůře si zvykali Blatenští, uvedla. „Ale teď jsme udělali celoroční kartu za 250 korun. To znamená, že její majitel sem může každý den v roce a vyjde ho to v přepočtu na pár haléřů," řekla.

Blatná je největší vodní zámek v Česku. Jana Hildprant-Germenisová se do rodového sídla vrátila na začátku 90. let minulého století po pádu komunismu. Do obnovy zámku, v němž se natáčely filmy jako Bílá paní nebo Šíleně smutná princezna, investovala desítky milionů korun. Uvedla, že například pouze údržba parku stojí ročně přibližně 1,5 milionu korun. „Peníze získané ze vstupného nám proto pomůžou s provozními náklady," řekla.

Štítky památky, příroda, turistika, Blatná, zámek Blatná, zámek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poplatek za vstup nesnížil zájem o park u blatenského zámku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.