Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pyrotechnici z Bechyně převzali od USA přístroje i roboty

Vojáci z pyrotechnické roty bechyňského 15. ženijního pluku, kteří likvidují výbušniny, převzali poslední část pyrotechnického vybavení od amerických partnerů. Materiál v hodnotě skoro 4,5 milionu amerických dolarů (zhruba 105 milionů korun) získala Armáda ČR díky dvěma programům zahraniční spolupráce.

Vybavení pomůže vojákům při výcviku určeném pro koaliční zahraniční operace. „Mít stejnou techniku, výcvik i postupy v zahraničních operacích se velmi dobře osvědčilo při našem společném působení v Afghánistánu," uvedl americký admirál Francis Morley, ředitel Úřadu pro mezinárodní programy. Afghánistán je stát, kde čeští pyrotechnici působili. Pyrotechnici z bechyňského 15. ženijního pluku jsou dodnes na základně Bagrám.

Vybavení je pro pyrotechniky, kteří budou v roce 2021 podporovat chemické jednotky vyčleněné pro NATO. Některé z detektorů, například kovů a výbušnin, využije armáda také v bývalých vojenských újezdech, které čistí od munice.

Ženisté působí samostatně v prostorách bývalého bechyňského letiště od prosince 2003, kdy tam vznikla 15. ženijní záchranná brigáda. V posádce je 1250 vojáků, z toho několik desítek pyrotechniků. Při povodních v letech 2009, 2010 a 2013 odklízeli ženisté následky povodní a stavěli provizorní mosty.

Jde o roboty podporující práci pyrotechniků, detektory radiace, plynných a chemických látek, vodičů nebo přístroje nočního vidění. „Máme skvěle vycvičené specialisty, po kterých je v Alianci vysoká poptávka. S materiálem, který jsme získali, tuto jejich schopnost povyšujeme zase o další stupeň výše," uvedl velitel 15. ženijního pluku v Bechyni Jiří Tršo.

První část materiálu převzali pyrotechnici v roce 2018. Armáda ČR získala z uvedeného programu vybavení i pro další své specialisty. Od roku 2010, kdy spolupráce s USA na projektu začala, získali vojáci podle Magdaleny Dvořákové z oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu Armády ČR vybavení za 11 milionů dolarů (asi 256 milionů korun).

Autoři | Foto 15. ženijní pluk

Štítky ČR, USA, armáda, Bechyně, materiál, Armáda České republiky, Afghánistán, NATO, Francis D. Morley, Generální štáb Armády České republiky, Bagrám, Magdalena Dvořáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pyrotechnici z Bechyně převzali od USA přístroje i roboty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.