Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Jihočeši loni vytřídili 95 tun baterií, meziročně o procento méně

Jihočeši loni vytřídili k recyklaci 95 tun baterií. Je to meziročně zhruba o procento méně. Školy v kraji ale vytřídily proti roku 2018 o 28 procent baterií víc. Informaci dnes sdělila Eva Gallatová ze společnosti Ecobat, která v Česku zajišťuje zpětný odběr baterií. Ročně se podle Ecobatu vytřídí v České republice 1 700 tun baterií.

Jaderná elektrárna Temelín předala loni Ecobatu 331 kilogramů použitých baterií, společnost tak díky jejich recyklaci získala 215 kilogramů kovů pro další využití. Řekl to dnes temelínský mluvčí Marek Sviták.

„Meziroční pokles o jedno procento není něco, co by signalizovalo negativní trend. U škol máme nárůst (v třídění) o 28 procent a šest procent u obcí. Jihočeský kraj považujeme za velmi stabilní,“ řekla Gallatová. Loni se v České republice vytřídilo 46 procent baterií, jež se ten rok dostaly do oběhu.

V Temelíně je možné odkládat baterie do 12 kontejnerů od firmy Ecobat. Nejčastěji se v nich loni objevovaly tužkové baterie. Elektrárna za svůj přístup k třídění získala od Ecobatu ekologický certifikát.

Podle společnosti lze recyklací získat řadu surovin jako zinek, olovo, kobalt, mangan nebo měď. Z těch pak lze vyrobit kovové konstrukce, akumulátory, elektrické vodiče nebo střešní okapy. „Šetříme tím přírodu před zbytečnou těžbou nerostných surovin. Dalším důvodem je ochrana životního prostředí před znečištěním, protože pokud se použité baterie dostanou na skládky, uvolňují se z nich škodlivé látky, které ohrožují vodu, vzduch a půdu,“ uvedl jednatel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky odpady, energie, baterie, recyklace, Jihočeský kraj, Temelín, ČEZ, Česko, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši loni vytřídili 95 tun baterií, meziročně o procento méně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.