Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ČEZ letos investuje do modernizace Temelína necelé dvě miliardy. Soustředí se na bezpečnost, efektivitu a životní prostředí

Celkem 199 investičních akcí naplánoval ČEZ na letošní rok pro Jadernou elektrárnu Temelín. Investuje do nich 1,9 miliard korun. Je to o něco více než dlouhodobý roční průměr, který se pohybuje kolem jedné miliardy korun. Soustředit se přitom bude na posílení bezpečnosti, efektivitu výroby a životní prostředí.

Většinu z téměř dvou stovek investičních akcí energetici naplánovali na odstávky. „Během odstávek provedeme 129 akcí zaměřených na posílení bezpečnosti, efektivitu provozu a ochranu životního prostředí. Tyto průběžné modernizace jsou základem pro dlouhodobý bezpečný provoz,“ zdůraznil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Stovky milionů do ochrany životního prostředí

Hned několik projektů v hodnotě stovek milionů korun se bude týkat životního prostředí. Například pro plynovou kotelnu energetici pořídí nové nízkoemisní hořáky. „Už máme vyměněny hořáky u tří z pěti kotlů. Po dokončení projektu snížíme emise oxidu uhličitého a oxidů dusíku z plynové kotelny o přibližně o dvacet procent,“ uvedl Jan Kruml.

Vyšší účinnost při výrobě elektřiny by měla přinést výměna separátorů na druhém bloku. Půjde o technicky náročnou akci, ale výsledkem by měl být výkon vyšší o jednotky MWe. „Z ekologického pohledu to přinese roční úsporu jednotek tisíc tun CO2,“ doplnil Jan Kruml. Letos úprava proběhne na druhém bloku, příští rok pak na bloku prvním.

Úspory elektřiny v rozsahu přibližně roční spotřeby třech desítek domácností by jen za jeden rok měla přinést rekonstrukce osvětlení reaktorového sálu prvního i druhého bloku. V rámci této akce technici vymění 144 světel. Vedle energetických úspor zlepší nová LED světla i úroveň osvětlení obou reaktorových sálů. Bude to důležité z hlediska bezpečnosti práce během odstávky a ocení to i Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která prostory prostřednictvím svých kamer nepřetržitě monitoruje.

Bezpečnost je stále nejvyšší prioritou

Loni v závěru roku zprovoznil ČEZ na obou jaderných elektrárnách Životně důležité prostory. Ty mají za sebou několik týdnů fungovaní. Jejich příprava trvala tři roky. Během ní technici instalovali 54 bezpečnostních dveří, přibližně stovku čteček identifikačních karet, podobný počet snímačů biometrických údajů a natáhli téměř 75 kilometrů kabelů. „Jde o velmi důležitou investici, která posílila ochranu elektrárny. Počítáme, že celý systém budeme ještě během roku v návaznosti na provozní zkušenosti dál vylepšovat. První relevantní výsledky získáme během blížící se odstávky prvního bloku,“ doplnil Kruml.

Elektrárna bude pokračovat v rekonstrukci potrubí technické vody důležité, což je systém, který je důležitý pro jadernou bezpečnost. „Jde o průběžnou akci, během které měníme uhlíkové za nerezové potrubí. Letos nás čeká výměna přibližně stovky metrů potrubí o průměru 50 až 100 milimetrů,“ upřesnil Jan Kruml.

Technickou bezpečnost posílí vyšší počet odběrových míst pro tribodiagnostiku. Pomocí chemické analýzy vzorku oleje jsou odborníci schopni za provozu určit stav točivých strojů jako například turbíny nebo důležitých čerpadel, případně s předstihem naplánovat jeho údržbu. Jde o metodu, kterou elektrárna zavádí od loňského roku, aktuálně má čtyři desítky odběrových míst, dalších osm desítek přibude v letošním roce. Do konce příštího roku pak elektrárna zavede celkem dvě stovky odběrových míst.

„Investiční akce v podobě různých modernizací probíhají především v době odstávek. Odstávka prvního bloku začne 13. března, druhý blok přeruší výrobu 12. června. V obou případech je odstávka naplánována na dva měsíce,“ doplnit tiskový mluvčí Temelína Marek Sviták.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Mareš

Štítky ČEZ, Temelín, investice, novinky, Jaderná elektrárna Temelín, životní prostředí, Jan Kruml, výroba, elektrárna, Mezinárodní agentura pro atomovou energii

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČEZ letos investuje do modernizace Temelína necelé dvě miliardy. Soustředí se na bezpečnost, efektivitu a životní prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.