Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hluboká zavře mateřské školy a zajistí zásobování seniorů

V reakci na další zostření epidemiologických opatření v souvislosti s nákazou COVID – 19 v celé České republice rozhodl krizový štáb města Hluboká nad Vltavou s platností od pondělí zavřít městské mateřské školy. Radnice současně zavádí opatření, jejichž prostřednictvím zajistí zásobování místních seniorů potravinami, zdravotnickými a dezinfekčními prostředky, léky a dalšími nezbytně nutnými věcmi.

„Je v zájmu nás všech nastavená restriktivní a velmi přísná pravidla ochrany, v zájmu zabránění dalšího šíření koronaviru, respektovat, chovat se k sobě vzájemně ohleduplně a přispět tak, k co nejrychlejší eliminaci veškerých rizik. Na místě ale určitě není panika ani obavy například z nedostatku potravin. Na prvním místě je zdraví a bezpečí nás všech a o své občany se umíme postarat,“ uvedl senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

K uzavření mateřských škol došlo až po podrobné analýze potřeb zaměstnaných rodičů. „Ukázalo se, že není nezbytně nutné nechat otevřenou třídu pro matky samoživitelky,“ poznamenal starosta. Základní škola Hluboká nyní funguje online výukou. Pravidelně se aktualizují její webové stránky, probíhá komunikace po mailech, žáci mají vytvořené facebookové skupiny, učitelé kontrolují a opravují uložené úkoly.

Pro potřeby svých občanů město zřídilo krizový web. Od pátku 13. března mají občané Hluboké nad Vltavou k dispozici telefonickou informační linku města v rámci Infocentra Hluboká, zatím od 8 do 16 hodin. 

„Jsme propojeni s krajskou hygienickou stanicí. Při podezření na onemocnění volejte na 387 712 210, případně na pohotovostní linku 736 514 386. Má-li někdo jiný problém, například nemůže jít ven a potřeboval by něco dovézt či zajistit něco dalšího lze volat Infocentrum Hluboká, Simonu Homolkovou, na číslo 601 506 069. Každý občan Hluboké se na nás může obrátit a situaci budeme řešit. Jsme tu pro vás,“ zdůraznil místostarosta Hluboké nad Vltavou Pavel Dlouhý.

Město zajistí jídlo, nákupy i venčení psů

Ve městě je nyní zhruba 1 400 lidí ve věku 60+. Podle Dlouhého město nikoho na holičkách nenechá. „Rozvoz obědů seniorům včetně možnosti dovozu jídla nemocným seniorům domů zajišťuje paní Kotvaldová na čísle 723 917 230. Koordinátorka na Infocentru bude zajišťovat pro seniory a lidi v nouzi možnost objednávky a dovozu potravinových balíčků,“ doplnil místostarosta.

Například dvoudenní balíček bude stát 300 korun, třídenní 400, pětidenní 500 apod. „Postupně dle dodávek budeme také distribuovat prostředky prevence pro ohroženou cílovou skupinu 65+, jako jsou vitamíny, dezinfekce. Případné potřeby bude opět přijímat infocentrum, Simona Homolková na již zmíněném čísle 601 506 069,“ sdělil Dlouhý.

Po dohodě s obchody a dalšími provozovateli služeb bude probíhat důsledná dezinfekce exponovaných míst, jako jsou nákupní centra (nákupní košíky), čekárny u lékaře, radnice, IC, obchody apod. „S krajským úřadem jednáme o zajištění ochranných pomůcek, kterých je zatím stále nedostatek. Obchody nás ujistily, že mají dostatek skladových zásob, takže nedostatku potravin se nikdo na Hluboké obávat nemusí,“ dodal Dlouhý.

Uzavřeny jsou také všechny tělocvičny a některá sportoviště. Turistické cíle jako ZOO Hluboká, Alšova Jihočeská galerie, zámek či Sportovně relaxační areál jsou taktéž zavřeny. Ruší se také všechny sportovní a kulturní akce. Podle radního Davida Šťastného však Hluboká nabízí dostatek možností k venkovnímu vyžití. Za výlet pěšky či na kole určitě stojí Karlův Hrádek, vyhlídka Baba, cesta na Purkarec, naučná stezka Zámostí a samozřejmě Zámecká zahrada. Pohyb na čerstvém vzduchu mimo velkou koncentraci lidí je bezpečný a jistě vhodný pro každého. Z důvodu rozhodnutí vlády je Informační centrum zavřeno. Kompletní informační servis však nabídne zmíněném telefonní číslo informačního centra (601 506 069). Po dohodě se Sokolem Hluboká jsme také připraveni všem ohroženým a nemocným zajistit venčení psů doplnil Šťastný.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto hluboka.cz

Štítky Hluboká nad Vltavou, koronavir, mateřské školy, senioři, mateřská škola, jídlo, Česko, Pavel Dlouhý, obchod, David Šťastný, Tomáš Jirsa, Krajská hygienická stanice, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hluboká zavře mateřské školy a zajistí zásobování seniorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.