Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obchvat Budějc má hotové práce za 1,24 miliardy. Zdržení prací kvůli koronaviru nelze vyloučit

Na stavbě obchvatu Českých Budějovic, který bude součástí dálnice D3, jsou hotové práce za 1,24 miliardy korun. Největším problémem je teď rozmanité geologické podloží. U budoucího téměř kilometr dlouhého tunelu Pohůrka je hotový výkop do bezpečné úrovně nad hladinu spodní vody, stěny jsou zastříkané betonem.

Obchvat Českých Budějovic začali silničáři stavět na jaře 2019. Bude mít dvě části: úsek Hodějovice - Třebonín dlouhý 12,5 kilometru, kde jsou náklady sedm miliard korun, a 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné - Staré Hodějovice za 5,28 miliardy. Obchvat by měl být hotový v létě 2022. Na stavbě Úsilné - Hodějovice byly ke konci ledna hotové práce za 317,5 milionu bez DPH, v úseku Hodějovice - Třebonín za 924,4 milionu korun.

V provozu je teď 70 kilometrů D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Dálnice D3 z Prahy k hranicím by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla být hotová do roku 2028.

Hotová je většina přeložek inženýrských sítí, stavějí se mosty, převáží materiály na konsolidační násypy mostů. Dělníci pracují na přeložce Dobrovodského potoka, odvodňují štolu tunelu, jak v hloubené, tak v ražené části. „Těží se i rozsáhlá skládka v prostoru U Zvonárny a dělá geotechnický monitoring celé trasy a jejího okolí," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

ŘSD prověřuje, zda v části rozestavěného úseku D3 Hodějovice - Třebonín nemůže nastat sesuv půdy. Průzkumné práce skončily.

Připravuje se i stavbu dalších částí dálnice. Pro úsek Třebonín - Kaplice chce ŘSD vyhlásit tendr pro stavební firmy v září. K části úseku Kaplice-nádraží k hranici s Rakouskem v Dolním Dvořišti mají z ledna silničáři souhlasné stanovisko EIA o vlivech na životní prostředí. Musí ale zpracovat studii k opatřením, jež zabrání odtoku vody s chloridy do Horní Malše. Nutné je ještě získat všechna stavební povolení.

Zdržení kvůli koronaviru

Jestli se na stavbě dálnice D3 podepíše aktuální situace s koronavitem není  zatím jasné. Velké stavební firmy, kromě Eurovie, výrobu zatím nepřerušují. „Jakákoliv odpověď by nyní byla předčasná. Obecně: kapacity stavebních firem dramaticky klesají a je třeba to předpokládat i do budoucna. Absolutní prioritu i za cenu přesunu kapacit má nyní modernizace D1, poté stavby v rámci rekonstrukcí pojížděných dálničních úseků a třetí v pořadí jsou stavby na zelené louce. Skluz harmonogramu nyní nelze vyloučit u jakékoliv stavby v Česku," uvedl pro Budějckou Drbnu mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Autoři | Foto

Štítky dálnice, D3, stavba, Ředitelství silnic a dálnic, koronavirus, České Budějovice, Třebonín, Hodějovice, Nová Pohůrka, Úsilné, stavební firma, Praha, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Budějc má hotové práce za 1,24 miliardy. Zdržení prací kvůli koronaviru nelze vyloučit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.