Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hasiči přivezli do Jihočeského kraje respirátory z Číny. Dostanou je hlavně zdravotníci

Dnes ráno přivezli hasiči do Jihočeského kraje necelých 28 tisíc slibovaných respirátorů FFP2 z Číny. Jejich distribuce bude zahájena zítra ráno a určeny jsou podle mluvčího kraje hlavně zdravotníkům.

„Jihočeský kraj dnes v ranních hodinách obdržel dodávku osobních ochranných prostředků (OOP), konkrétně respirátorů FFP2. Jde o zásilku 27 600 kusů, kterou pro kraj zajistilo Ministerstvo vnitra České republiky a její distribuce do kraje proběhla prostřednictvím Hasičského záchranného sboru České republiky," uvedl mluvčí kraje David Hocke.

Respirátory jsou určeny pro poskytovatele zdravotnických služeb primární péče, ambulantních specialistů, lékáren, ale i pro poskytovatele akutní a následné lůžkové péče, záchranářům a pobytovým zařízením sociálních služeb. Distribuce bude zahájena v neděli od 9 do 11 hodin a od 15 do 18 hodin na určených odběrných místech. V Českých Budějovicích to bude na Krajském úřadě.

Kraj v příštích dnech očekává podle Hockeho další dodávku ochranných pomůcek. „Snahou Jihočeského kraje je zajistit pravidelnou dodávku pomůcek pro poskytovatele zdravotních služeb a vybraných poskytovatelů sociálních služeb,“ uvedl.

Ministerstvo selhává v zásobování svých organizací

Hejtman Vysočiny pověřený vedením Asociace krajů Jiří Běhounek (ČSSD) a pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) dnes kritizovali ministerstvo zdravotnictví, které podle nich selhává v zásobování svých organizací. „V krizové situaci zkrátka není možné, abychom měli centrálně nejednoznačný systém krizového řízení, rozdělování dodávek. Ministerstvo zdravotnictví avizuje, že samo zařizuje dodávky a bude mít pro své organizace dostatek ochranných pomůcek, nakonec jsme ale zjistili, že tomu tak není a že část zásob pro kraje jde organizacím řízeným ministerstvem zdravotnictví,“ uvedl Běhounek. 

Z páteční dodávky mělo podle Běhounka ministerstvo odebrat 200 tisíc kusů respirátorů, ačkoliv byla zásilka určena pouze pro silové složky státu a kraje. Regiony tak dostaly méně ochranných pomůcek. „My si samozřejmě uvědomujeme, že i tyto organizace nutně ochranné prostředky potřebují, nicméně bez přesně daného systému to fungovat nemůže," řekl Běhounek.

Kraje se proto podle něj dohodly s ministrem vnitra Janem Hamáčkem na způsobu zásobování, které bude fungovat. „Všechno průběžně upřesňujeme,“ uzavřel. 

Ohodnoť článek

Foto Jihočeský kraj

Štítky koronavirus, respirátory, Čína, Jihočeský kraj, respirátor, ochranná pomůcka, Jiří Běhounek, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, Hasičský záchranný sbor, ČSSD, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči přivezli do Jihočeského kraje respirátory z Číny. Dostanou je hlavně zdravotníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.