Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Národní park Šumava posouvá registraci pro splouvání Vltavy

Šumavský národní park posouvá termín spuštění online registrace pro splouvání Teplé Vltavy. Zatímco v minulých letech si lidé mohli zamlouvat termíny od 1. dubna, nyní se tak stane až 27. dubna. Splouvání Teplé Vltavy by mělo začít 1. května.

„V souvislosti se šířením koronaviru a bezpečnostními opatřeními zavedenými v celé České republice jsme nuceni i my reagovat. Důvod je zřejmý, v současné době nedokáže nikdo odhadnout, zda bude možné už první květnové víkendy otevřít informační střediska a zda bude možné cestovat za odpočinkem a sportem,“ řekl mluvčí NP Šumava Jan​ Dvořák.

Na 16 kilometrů dlouhý úsek Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a Pěknou podléhající přísnějšímu režimu ochrany smí vodáci od 1. května do 31. října. Zákaz splouvání platí ve chvíli, kdy výška hladiny u Soumarského Mostu klesne pod 50 centimetrů. Lidé smí na řeku pouze na kánoi nebo kajaku. „Pramice nebo rafty jsou zakázány, protože by mohly poškodit dno řeky,“ uvedl Dvořák.

V minulosti Teplou Vltavu splouvali vodáci bez jakéhokoliv omezení. Regulaci zavedl až návštěvní řád šumavského národního parku kvůli tomu, že nadměrný provoz lodí může mimo jiné ovlivnit populaci perlorodky, která se údajně v tomto úseku na dně řeky vyskytuje.

Loni Teplou Vltavu splulo na 2 100 lodí. Registrovaní zájemci zaplatí za plavidlo 500 korun, bez předchozí rezervace uhradí na místě o 100 korun více.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, turistika, příroda, Jihočeský kraj, Šumava, Národní park Šumava, Teplá Vltava, Vltava, Jan Dvořák, Soumarský most, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní park Šumava posouvá registraci pro splouvání Vltavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.