Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strakoničtí řidiči zvládli přeškolení na pásová vozidla

Ani boj s koronavirem nezastavil výcvik příslušníků 25. protiletadlového raketového pluku. Strakoničtí řidiči završili tento týden v Boleticích přeškolení na bojová vozidla s podvozky řady GM.

„Přeškolení se účastnila jen malá skupinka vojáků. Po celou dobu byl kladen důraz na dodržování zvýšených hygienických opatření. Vojáci během výcviku používali roušky,“ vyjmenoval zástupce velitele strakonického útvaru plukovník Jaroslav Daverný podmínky, za nichž vojáci cvičili navzdory virovému onemocnění, se kterým se aktuálně potýká celý svět.

„Vojáci i v této nelehké době musí plnit své standardní úkoly a dodržovat závazky vůči aliančním partnerům. Podmínky jsme upravili tak, aby mohli i nadále cvičit a udržovat svoji bojeschopnost. Jsme připraveni plnit i další úkoly v souvislosti s nařízením Vlády ČR,“ uvedl plukovník Jaroslav Daverný.

Vojáci musí znát konstrukci vozidla i zvládnout údržbu

Přeškolení řidičů začalo ve strakonické posádce již minulý týden. Vojáci absolvovali nejprve teorii, ve které si připomněli zásady bezpečné jízdy a používání vozidel v ozbrojených silách ČR. Seznámili se s konstrukcí vozidla a učili se také, jak provádět údržbu pásové techniky. Co se vojáci naučili teoreticky, si vzápětí procvičili v praxi.

„Tento týden proběhl ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice praktický výcvik v řízení bojových vozidel. Vojáci cvičili, jak správně připravit vozidlo před jízdou, a v terénu se pak učili ovládat vozidlo za různých podmínek, ve dne i v noci. Na konci týdne je čekalo přezkoušení z teoretických znalostí a praktických dovedností,“ doplnil praporčík Jan Fleischmann, který výcvik v Boleticích řídil.

Řazení je u geminy těžší

Řídit vozidlo na podvozku řady GM, kterému vojáci neřeknou jinak než „gemina“, se učil i četař Vojtěch Kocourek. „Ve srovnání s řízením bojového vozidla na podvozku MT-LB je řazení u geminy těžší, ale jízda je zase pohodlnější,“ zhodnotil strakonický voják, který byl zařazen na jiné místo, a proto musel absolvovat přeškolení na tuto techniku. Pracovat jako řidič, si Vojtěch Kocourek přál odjakživa. „V civilu jsem jezdil s náklaďákem. Díky službě v Armádě ČR jsem se dostal k pásovým vozidlům. Strašně mě to baví a neměnil bych,“ prozradil četař Kocourek

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Jan Fleischmann

Štítky vojáci, přeškolení, Strakonice, podvozek, bojové vozidlo, Boletice, Vojtěch Kocourek, Vláda ČR, Jan Fleischmann, Armáda České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí řidiči zvládli přeškolení na pásová vozidla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.