Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dalších pět případů nákazy koronavirem v Jihočeském kraji, mezi nemocnými jsou dvě děti

Dnes přibylo na jihu Čech pět nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Celkový počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak v regionu zvýšil na 82 potvrzených případů. Mezi nemocnými jsou dvě děti ve věku od 10 do 14 let. V produktivním věku 25 až 64 let je 57 pozitivních případů.

K dnešní dvacáté hodině byl Jihočeský kraj podle dat Ministerstva zdravotnictví regionem s nejnižším relativním výskytem ze všech krajů ČR. Celkem 86 aktuálně zveřejněných případů představovalo v relativních číslech, tedy přepočtených na sto tisíc obyvatel regionu, 13,42 případu na sto tisíc obyvatel. Pro srovnání -  sousední Bavorsko mělo včera odpoledne 99 případů na sto tisíc a 107 zemřelých, Rakousko 46 případů na sto tisíc a 86 zemřelých.

„Jsem samozřejmě ráda, že se nám v regionu relativně dobře podařilo zachytit nástup pandemie, ale situace se neustále mění a zachycených případů bude dále přibývat, s tím musíme počítat. Stále se nám daří sledovat kontakty, i když se jedná u některých nově potvrzených případů i o stovky osob. Opět musím smeknout před svými kolegyněmi v terénu, protože po týdnech v první linii už všichni cítíme velkou únavu, ale bohužel nás nemá kdo vystřídat. Ale teprve se dostáváme do rozhodující fáze, kdy musíme chránit seniory a pacienty v lůžkových zařízeních. Je nyní důležité zvyšovat frekvenci testování. Čím více budeme testovat, tím se zvyšuje šance záchytu a zamezení šíření,“ řekla docentka Kvetoslava Kotrbová.     

K dnešní šesté hodině večerní bylo podle dat krajské hygienické stanice v regionu mezi nemocnými 51 žen a 31 mužů. 24 nemocných má trvalé bydliště na Strakonicku. 21 je z Českokrumlovska, 15 z Českobudějovicka, 12 z Prachaticka, šest z Táborska, dva z jindřichohardecka a dva z Písecka. „Mezi nemocnými jsou dvě děti ve věku od 10 do 14 let. V produktivním věku 25 až 64 let je 57 pozitivních případů a celkem 18 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+,“ uvedla epidemioložka KHS Jitka Luňáčková.

Z dnešních pěti nových případů jsou dvě onemocnění dovezená ze zahraničí. Jedno z Turecka a jedno z Anglie. „U jednoho nemocného byl prokázán přenos kontaktem s už pozitivně testovanou osobou. U zbývajících dvou případů se však původ přenosu prokázat nepodařilo. To znamená, že k němu mohlo dojít například při běžném nákupu,“ konstatovala Luňáčková.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavir, nákaza, jižní Čechy, hygiena, COVID-19, Jihočeský kraj, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice, Rakousko, Bavorsko, Kvetoslava Kotrbová, Turecko, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Dalších pět případů nákazy koronavirem v Jihočeském kraji, mezi nemocnými jsou dvě děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.