Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zaměstnavatelé na jihu Čech omezují nábor do sezonních profesí

Nezaměstnanost v jižních Čechách klesla v březnu o dvě desetiny procentního bodu na 2,4 procenta. Bez práce bylo 10 958 lidí. V kraji bylo ke konci března 18 335 volných míst, meziročně o 131 méně. Na Českokrumlovsku, kde pracuje řada lidí ve službách spojených s cestovním ruchem, stoupl podíl nezaměstnaných o desetinu procentního bodu na 4,2 procenta, což může svědčit o tom, že zaměstnavatelé omezují v reakci na koronavirovou epidemii nábor do sezonních profesí.

Jihočeský kraj zaznamenal v březnu třetí nejnižší nezaměstnanost v České republice, po Praze, kde byl dvouprocentní podíl, a Pardubickém kraji (2,3 procenta). „Ten meziměsíční pokles nezaměstnanosti v kraji není tak výrazný, jako by byl za standardní situace. Zaměstnavatelé omezují nábor nových zaměstnanců,“ řekl Jiří Beran z českobudějovické krajské pobočky úřadu práce. V předchozích letech klesala nezaměstnanost v kraji mezi únorem a březnem o čtyři nebo pět desetin procentního bodu.

Jihočeské úřady práce evidovaly v březnu 10 958 uchazečů o zaměstnání, což je proti únoru o 801 méně, meziročně o 95 víc. V březnu se přišlo zaevidovat 1 970 lidí, vedle toho evidenci na úřadu práce jich ukončilo 2 771, z nichž si 80 procent našlo nové zaměstnání.

V kraji bylo koncem března 18 335 volných míst, o 1 367 méně než v únoru, meziročně o 131 méně. „Struktura se dlouhodobě nemění ani za současné situace. I nadále evidujeme velký zájem zejména o řidiče v dálkové nákladní dopravě, pracovníky v kvalifikovaných i nekvalifikovaných strojírenských profesích. Poptávka po sezonních profesích se sice zvyšovala, ale mírněji, než jak jsme zvyklí v tomto období z jiných let,“ řekl Beran.

Počet lidí bez práce klesl meziměsíčně v pěti okresech. Nejvíc, o pět desetin procentního bodu, na Jindřichohradecku. Na Písecku se podíl nezaměstnaných nezměnil, na Českokrumlovsku stoupl o jednu desetinu procentního bodu na 4,2 procenta a zůstává nejvyšší v kraji. „Tam má dopad současná situace s pandemií,“ řekl Beran. Předpokládá, že v dubnu nezaměstnanost spíše poroste kvůli koronavirové epidemii. Zvolna ale podle něj poroste poptávka po sezonních pracích.

Úřady evidovaly v kraji ke konci března 9 860 dosažitelných uchazečů o zaměstnání, což jsou lidé, kteří mohou okamžitě nastoupit do práce. Proti únoru jich bylo o 743 méně, proti loňskému březnu o 364 víc.

Autoři | Foto Redakce

Štítky ČR, hospodářství, zaměstnanost, koronavirus, březen, Jihočeský kraj, Česko, nezaměstnanost, okres Český Krumlov, Jiří Beran, Úřad práce České republiky, povolání, Praha, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnavatelé na jihu Čech omezují nábor do sezonních profesí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.