Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Omezený pohyb přispívá ke zvýšenému napětí. Útočníci jsou agresivnější, říká Lucie Kozlová z Bílého kruhu bezpečí

Nouzový stav v Česku zvyšuje počet případů domácího násilí. Organizace Bílý kruh bezpečí zaznamenala na jihu Čech od začátku karantény až dvacetiprocentní nárůst těchto případů. Jak se chovat v případě, že jste obětí fyzického útoku? I na to odpovídala v rozhovoru pro Budějckou Drbnu Lucie Kozlová.

„Omezený pohyb přispívá ke zvýšenému napětí, a tudíž k eskalaci konfliktů. Jednoduše řečeno, útočník je ještě agresivnější,“ vysvětluje jednatelka a vedoucí pobočky Bílého kruhu bezpečí Lucie Kozlová důvod, proč se zvyšují počty klientů, kteří vyhledají jejich služby.

Od vyhlášení nouzové stavu zaznamenala českobudějovická pobočka dvacetiprocentní nárůst případů domácího násilí. „Situace je pro nás o to složitější, že nemůžeme klientům poskytovat osobní konzultace a psychoterapii face to face. Nicméně, na tuto obtížnou situaci jsme bezprostředně zareagovali tak, že poskytujeme našim klientům kromě telefonických a emailových konzultací i videohovory prostřednictvím skype konzultací,“ popisuje Lucie.

Bílý kruh bezpečí v Českých Budějovicích poskytuje odbornou a bezplatnou pomoc obětem kriminality v Jihočeském kraji od roku 2010. Bezplatně poskytuje odborné psychosociální poradenství a právní informace, diskrétní a nestranné služby a v neposlední řadě také nadstandardní služby obětem a pozůstalým po obětech závažných násilných trestných činů (krátkodobá psychoterapie, doprovod k soudu a jiné).

V Bílém kruhu bezpečí řeší nejčastěji domácí násilí nebo sousedské spory. Za březen měli i několik případů, kde napadení skončilo těžkým ublížením na zdraví. „Řešili jsme také dva případy vraždy,“ uvedla vedoucí pobočky.

Na případy reagujeme individuálně

Za normálních okolností kontaktuje klient nebo Policie České republiky organizaci, a ta se dohodne na individuálním řešení problému a způsobu komunikace. Současný stav ale komunikaci ztěžuje. „Nyní máme v péči klientku, které můžeme volat jen v určité dny, kdy její agresivní partner není doma. Po telefonu probíhá například i psychoterapie s klientkou, která byla svědkem vraždy své dcery,“ prozrazuje Lucie.

V případě, že se někdo stane obětí domácího násilí a je v akutním nebezpečí, měl by podle Lucie Kozlové kontaktovat policii. Obrátit se ale také může na nonstop Linku obětem kriminality a domácího násilí, která je bezplatná. Telefonní číslo je 116 006. „Pokud nechce osoba kontaktovat naši či jinou instituci, tak doporučujeme sdělit někomu blízkému, co se jí děje. Například domluvit si signál se sousedy, kdy mají volat policii – blikající světlo, bouchání do topení apod. Dále doporučujeme schovat si u někoho, komu osoba věří, důležité věci (dokumenty, doklady, náhradní klíče, léky, oblečení) pro případ nutnosti rychle opustit domácnost,“ vysvětluje. Oběti by navíc nikdy neměli odmítat v případě zranění lékařské vyšetření.

Zhruba 95 procent klientů Bílého kruhu bezpečí jsou ženy. Muži se na odborníky obracejí podle Kozlové velmi zřídka. Zpravidla se jedná o psychické násilí od partnerky nebo o stalking od bývalých partnerek. Měli jsme případ, kdy bývalá partnerka po rozchodu zasílala stovky sms zpráv a emailů denně a neustále bývalého partnera kontaktovala osobně i telefonicky nejen doma, ale i v zaměstnání. Tento případ skončil díky naší pomoci soudním rozhodnutím zákazu styku,“ uzavírá vedoucí budějcké pobočky.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky domácí násilí, agrese, Bílý kruh bezpečí, koronavirus, Lucie Kozlová, Česko, Drbna.cz, psychoterapie, Policie České republiky, Skype, České Budějovice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omezený pohyb přispívá ke zvýšenému napětí. Útočníci jsou agresivnější, říká Lucie Kozlová z Bílého kruhu bezpečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.