Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tatínci mohou znovu k porodu. Ministerstvo zdravotnictví zrušilo nařízení z poloviny března

Od dnešního dne mohou být u porodu znovu přítomni tatínci nebo jiná další osoba. Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví potvrdil na svém twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Přítomnost třetí osoby u porodu byla zakázána kvůli šíření koronaviru zhruba od poloviny března.

„Shodli jsme se s epidemiology, že je to za stávající situace a při dodržení určitých opatření možné. Otec musí mít roušku, teplotu nižší než 37°C a porod proběhne v samostatném pokoji. Jsem za všechny rodiče moc rád, vím, že to nebylo snadné,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Přítomnost tatínků a jiných osob u porodu zakázalo ministerstvo zdravotnictví 18. března. Koncem března pak úřad umožnil přítomnost třetí osoby například u porodů tělesně či duševně postižených rodiček. Plošný zákaz přítomnosti u porodu pro další osoby, tedy i otce dětí, napadla u soudu organizace Liga lidských práv. Městský soud v Praze ale návrh na zrušení zákazu odmítl.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula řekl serveru Deník N, že o přítomnosti dalšího člověka u porodu budou rozhodovat samy porodnice. „Je tam napsáno, že to bude ve finální gesci dotyčného zdravotního zařízení s tím, že mají možnost to povolit a ministerstvo s tím souhlasí," uvedl.

Rozhodnutí ministerstva potěšilo například Ditu z Českých Budějovic, kterou čeká porod na přelomu měsíce. „Jsem fakt nadšená. Vím, že je tam spíš jako morální podpora, ale právě proto je to tak důležité, aby byl manžel u toho, až se malej narodí. Takový okamžik se nedá natočit jen na video a sdílet. O tu atmosféru by neměl budoucí rodič přijít. Doufám, že i budějcká nemocnice přistoupí k tomu, aby u toho mohli být tatínkové. Já pevně věřím že ano," napsala nastávající maminka.

Podle mluvčí Jihočeských nemocnic Ivy Novákové to všechny nemocnice na jihu Čech opravdu umožní. Splněny ale budou muset být předepsané podmínky. Například budějcká nemocnice umožní vstup pouze na porodní box. „Nikoli do jiných prostor, kde se nastávající maminka může během hospitalizace před porodem a po porodu nacházet," uvedla budějcká nemocnice na svém webu. Nemocnice v Českém Krumlově zase umožní přítomnost u porodu pouze tatínkům.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky porod, tatínek, ministerstvo zdravotnictví, nemocnice, koronavirus, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví, Roman Prymula, Městský soud v Praze, Nemocnice Český Krumlov, a.s., Liga lidských práv, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tatínci mohou znovu k porodu. Ministerstvo zdravotnictví zrušilo nařízení z poloviny března  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.