Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hygienici na jihu Čech evidují první případy klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy

Jihočeští hygienici evidují první případy klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy. V posledních letech stoupl počet nakažených klíšťovou encefalitidou na Prachaticku a Českokrumlovsku. U boreliózy pak hygienici zaznamenávají nejvyšší výskyt především na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a Českokrumlovsku.

„V minulých dnech zaznamenali hygienici na Českokrumlovsku první prokázaný případ klíšťové encefalitidy, která je onemocněním virového původu spřírodní ohniskovostí. Druhý pacient byl dnes hospitalizován na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice. K dnešnímu dni evidujeme v kraji i 28 případů lymeské boreliózy. To je bakteriální onemocnění, s nímž je možné setkat se prakticky všude, kde se vyskytují klíšťata. Je zhruba pětkrát častější než klíšťová encefalitida, protože pozitivitu na přítomnost borrelií vykazuje asi deset procent populace klíšťat. Letos zatím hlásí nejvyšší výskyt Jindřichohradecko, kde je kdnešku polovina všech prokázaných případů vkraji, tedy čtrnáct, Táborsko má pět případů,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

V loňském roce onemocnělo v České republice klíšťovou encefalitidou podle EPIDATu Státního zdravotního ústavu 774 a boreliózou 4 105 osob. Jižní Čechy vykázaly vloni 99 potvrzených případů encefalitidy a 431 případů boreliózy. Aktivita klíšťat závisí na klimatických podmínkách, vyhovuje jim teplé vlhké počasí a může se lišit i v průběhu dne, kdy bývají klíšťata aktivnějších v ranních a dopoledních hodinách. V posledních letech byl evidován nárůst počtu případů na Prachaticku nebo Českokrumlovsku. 

„Onemocnění klíšťovou encefalitidou se projeví v první fázi po jednom až dvou týdnech od přisátí zvýšenou teplotou či horečkou, malátností, bolestmi hlavy či kloubů. Druhá fáze nastoupí po několika dnech relativního klidu vysokými horečkami a příznaky napadení centrálního nervového systému, kam kromě silných bolestí hlavy patří závratě, poruchy spánku, dezorientace, svalový třes či tuhost svalů v šíji. U boreliózy může být symptomem prvního stádia typická červená skvrna, šířící se kolem místa přisátí. Druhé stádium má chronický průběh a nastupuje i několik měsíců po přisátí. Projevuje se bolestmi kloubů či postižením nervového systému a i borelióza může mít u oslabených pacientů závažný průběh,“ shrnul primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Aleš Chrdle.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky klíšťata, první případy, onemocnění, hygiena, lymská borelióza, klíšťová encefalitida, okres Český Krumlov, Česko, klíště, okres Jindřichův Hradec, okres Prachatice, okres České Budějovice, Nemocnice České Budějovice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na jihu Čech evidují první případy klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.