Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soud zrušil čtyři opatření omezující volný pohyb a maloobchod

Soud dnes zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Podle něj jsou nezákonná. Soudní senát tak vyhověl žalobě experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála, který kritizoval mimo jiné to, že opatření jsou svévolná, chaotická a nesrozumitelná. Rozhodnutí pražského městského soudu je pravomocné.

Soudní senát tak vyhověl žalobě experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála, který opatření kritizoval jako svévolná, chaotická a nesrozumitelná. Rozhodnutí pražského městského soudu je pravomocné. Podle prezidenta Miloše Zemana na sebe soud svým rozhodnutím bere veškerou odpovědnost za dopady na životy, zdraví či hospodářství ČR. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka verdikt soudu potvrzuje, že pouze za nouzového stavu lze přijímat krizová opatření na boj s koronavirem.

Soud konkrétně zrušil opatření z 26. března a 17. dubna, která se týkají omezení maloobchodního prodeje, a opatření z 23. března a 15. dubna, jež omezují volný pohyb osob.

Vláda má nyní podle soudu do 27. dubna čas, aby opatření omezující volný pohyb, maloobchod a služby přijala v zákonné formě, tedy jako krizové opatření.

Předseda senátu Štěpán Výborný zdůraznil, že je i za aktuální situace nezbytné, aby orgány veřejné moci lpěly na pravidlech, a zachovaly tak právní stát v maximální možné míře. "Soud musí odmítnout, aby takovouto pravomocí disponovalo pouze jedno ministerstvo," uvedl.

Dostálovi vadilo, že ministerstvo daná omezení odůvodnilo pouze obecnou zmínkou o výskytu nemoci covid-19 v ČR a nutností omezit její šíření. Podle něj je formulace opatření v rozporu jak s požadavky práva, tak s poznatky medicínské vědy. V žalobě také uvedl, že český stát nerespektoval svůj vlastní pandemický plán a že pravidla boje proti epidemii tvoří namísto odborníků politici, a to podle momentálních nálad veřejného mínění. Postup ministerstva označil za "právnické chytračení".

Zástupce ministerstva zdravotnictví Jiří Kindl novinářům řekl, že úřad zváží případný další postup po prostudování písemné podoby rozsudku. Ministerstvo se může obrátit kasační stížností na Nejvyšší správní soud.

Zeman: Soud svým rozhodnutím na sebe bere odpovědnost za dopady

Soud zrušením čtyř opatření ministerstva zdravotnictví ke koronaviru na sebe podle prezidenta Miloše Zemana bere veškerou odpovědnost za dopady na životy, zdraví či hospodářství České republiky. Reakci prezidenta poskytl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

"Soud na sebe bere veškerou odpovědnost za dopady svého rozhodnutí. Ať už jde o dopady na životy a zdraví obyvatel, tak na hospodářství celé republiky," reagoval na rozhodnutí soudu podle Ovčáčka prezident.

Hamáček: Rozhodnutí soudu potvrzuje nutnost nouzového stavu

Rozhodnutí soudu o zrušení čtyř opatření ministerstva zdravotnictví potvrzuje, že pouze za nouzového stavu lze přijímat krizová opatření na boj s koronavirem. V reakci na dotaz to uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ministerstvo vnitra dlouhodobě upozorňuje, že v době nouzového stavu se má postupovat podle krizového zákona a vláda má přijímat krizová opatření svým usnesením, uvedla v SMS zprávě mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

Vláda na nyní probíhajícím zasedání měla diskutovat mimo jiné právě o prodloužení nouzového stavu, který v současnosti platí do 30. dubna. Hamáček to považoval za nutné, premiér Andrej Babiš (ANO) prodloužení nepodporoval.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, soud, vláda, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ondřej Dostál, právo, žaloba, Městský soud v Praze, Jan Hamáček, nouzový stav, Miloš Zeman, Česko, Jiří Ovčáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zrušil čtyři opatření omezující volný pohyb a maloobchod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.