Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vltavská cyklostezka vyjde na 1,2 miliardy korun. Většinu nákladů zaplatí stát

Na více než jednu miliardu korun vyjde projekt Vltavské cyklostezky, která by měl vzniknout v následujících letech na jihu Čech. Náklady na tento projekt dosahují 1,2 miliardy korun. Na konci dubna rozhodla Centrální komise Ministerstva dopravy, že většina částky bude uhrazena ze státního rozpočtu.

Vltavská cyklostezka by měla v následujících pěti letech propojit Novou Pec se soutokem Vltavy a Lužnice. Celkem jde o 189 kilometrů stezky, která by měla podle kraje pomoc nejen turistickému ruchu, ale usnadnit i život Jihočechů. „Cyklostezka zpřístupní pro turisty a návštěvníky Jihočeského kraje takové kulturní a turistické zajímavosti, jako je například Rožmberk nad Vltavou, Vyšší Brod, Zlatá Koruna či České Budějovice, ale zároveň přispěje i k bezpečnému každodennímu dojíždění do škol a do zaměstnání,“ uvedl krajský radní Jiří Švec (Pro jižní Čechy).

V projektu existuje zatím studie, která dělí úseky do sedmi etap. „Záleží na tom, jak se všem aktérům podaří připravit projektové dokumentace nebo přesvědčit vlastníky pozemků, kde bude třeba něco vykoupit,“ doplnil Švec. Některé části cyklostezky jsou už ale hotové.

Většinu nákladů uhradí stát

Celý projekt by měl podle předsedy destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Davida Šťastného vyjít na 1,2 miliardy korun včetně DPH. Na konci dubna bylo Centrální komisí ministerstva dopravy rozhodnuto, že celkové náklady na projektovou přípravu, majetkoprávní vypořádání a vlastní realizaci budou většinově hrazeny ze státního rozpočtu.

„Je to velký úspěch kraje, neboť je to v podstatě jediný takto rozsáhlý projekt cyklostezky na území České republiky individuálně podpořený z centrální úrovně,“ uzavřel Švec.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Vltavská cyklostezka, projekt, realizace, Centrální komise ministerstva dopravy, Jihočeský kraj, cyklostezka, Ministerstvo dopravy České republiky, Česko, Jiří Švec, Vltava, Nová Pec, Lužnice, David Šťastný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vltavská cyklostezka vyjde na 1,2 miliardy korun. Většinu nákladů zaplatí stát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.