Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sezónních infekcí je zatím méně než vloni

Čeká nás slunečný prodloužený víkend a řada lidí ho bude trávit na zahrádce nebo v přírodě. Epidemiologická situace v souvislosti s onemocněním COVID-19 se vyvíjí příznivě, vzhledem k dosavadnímu chladnějšímu počasí je příznivý i vývoj sezónních infekcí, spojených s aktivitou klíšťat či grilováním.

S oteplením souvisí podle dlouhodobých dat hygieniků pravidelný nárůst alimentárních onemocnění, jež jsou spojena s konzumací jídla nebo nápojů.  Letos je ale vývoj klidnější. K dnešnímu dni je hlášeno v kraji 164 případů salmonelózy, která je spojována s konzumací nedostatečně tepelně opracovaných lahůdkářských výrobků především z vajec.

„Je to pravidelný trend, kdy s oteplením stoupne i počet především kampylobakterióz, což je akutní průjmové onemocnění, které není příjemné pro zdravé jedince, ale u oslabených osob nebo též u dětí může mít i závažný průběh, kdy hrozí mimo jiné dehydratace organismu. Přes veškerá veterinární opatření je jedinou prevencí správný technologický postup a kuchyňský režim při úpravě masa a jeho dostatečné tepelné opracování. Hlavně při venkovním grilování se to v často improvizovaných podmínkách ne vždy podaří, maso před finálním zpracováním třeba leží v nálevu v teple nebo na slunci, bakterie mají čas na to, aby se pomnožily, infekční dávka v surovině se pak zvyšuje, a pokud není maso dostatečně propečené i uvnitř, může dojít k onemocnění,“ vysvětlila ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.  Inkubační doba bývá dva až jedenáct dnů a hlavním příznakem jsou nástup teploty a bolesti hlavy, břicha a akutní průjmy.       

Letos je případů zhruba o čtvrtinu méně než ve srovnatelném období loňského roku. Roli zde může hrát dodržování protiepidemických opatření v souvislosti s koronavirem, kdy se lidé méně navštěvují na víkendových grilováních, a dosavadní chladnější počasí.  

Co se týče klíšťaty přenášených infekcí, v případě klíšťové encefalitidy je situace klidná, v kraji jsou stále prokázané a ověřené pouze dva případy (vloni 3) na Českobudějovicku a Českokrumlovsku, přibyly dva potvrzené případy lymeské borreliózy. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky hygiena, sezona, infekce, onemocnění, nemoc, maso, Kvetoslava Kotrbová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezónních infekcí je zatím méně než vloni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.