Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plašení káňaty na havrany nezabralo, počet hnízd v Táboře se dokonce zvýšil

Shazování hnízdních zbytků, akustické plašení a vypouštění káňat do korun stromů. To vše vyzkoušelo vedení města, aby se zbavilo havranů, kteří svým křikem obtěžují nejednoho obyvatele města. Bohužel ani jedna varianta nezredukovala jejich počet.

„Přítomnost dravců měla ze začátku velmi silnou odezvu. Havrani Pražské sídlišti a ulice Zborovská (blízko školy) a Buzulucká opouštěli a ani se nepokoušeli zakládat hnízda. Později ale začal vítězit hnízdní pud a klesala i obava z dravců,“ uvedl tiskový mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák.

Vedení města experiment s káňaty ukončilo po třech týdnech. Výsledkem je zvýšení počtu hnízd, a to i v lokalitách, kde káňata vypuštěna nebyla. „Na území města aktuálně evidujeme 300 zahnízdění. Toto číslo představuje nárůst přibližně o dvacet procent,“ podotkl Dvořák

Plašení pomocí káňat bylo posledním esem v rukávu. Jiná varianta, jak se ptáků zbavit, už podle mluvčího není. Havran je totiž chráněný druh ptáka, který se drží v oblasti lidských obydlí. Pokud se ho někdo pokusí vyhnat násilím, je schopen si svá hnízda do dvaceti minut udělat někde jinde. 

„Pokud přijdou nějací odborníci s radou, jak postupovat dál, tak ji rádi využijeme. V tuto chvíli žádné další opatření nemáme,“ dodal mluvčí. 

V Táboře byl také na přání veřejnosti změřen v loňského roce hluk. Národní referenční laboratoř pro komunální hluk provedla srovnání hluku havranů s hlukem průmyslovým. Průzkum ukázal, že hluk od havranů je tak velký, že pokud by byl zdrojem průmysl, je možné ho chápat jako nadlimitní.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Závora

Štítky káňata, Tábor, plašení, experiment, hnízdo, radnice, hluk, Luboš Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plašení káňaty na havrany nezabralo, počet hnízd v Táboře se dokonce zvýšil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.