Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeské muzeum představí unikáty ze soukromých sbírek, od úterý bude výstava pro veřejnost

Výstava představí odborné i laické veřejnosti soukromé sbírky zbraní ve složení a rozsahu, v jakém dosud nebyly nikdy prezentovány a s největší pravděpodobností již nikdy veřejně prezentovány nebudou. Unikátnost tohoto výstavního projektu je dána seskupením několika soukromých sbírek, jejichž cenné kusy či celé kolekce zbraní zůstávají drtivé většině lidí skryty.

„Řada exponátů jsou mimořádně vzácné kusy, které nevlastní ani většina sbírkotvorných organizací a památkových objektů. Tato jedinečná kolekce je doplněna o umělecké předměty ze sbírek Jihočeského muzea a dalších partnerských institucí – obrazy, sochy, šperky, ukázky dobové numismatiky a faleristiky. Výstavu provází i bohatý edukační program,“ přiblížil autor výstavy a konzervátor Jihočeského muzea Jan Török. Výstava je rozdělena na několik částí, které návštěvníkům představí nejzajímavější sbírkové kusy z vybraných lokalit a historických období.

Gotika a Renesance

Z nejstaršího období jistě patří přední místo v této výstavě skvěle dochovanému vikingskému meči, jehož původ se datuje do rozpětí 8. až 10. století. Dále je zde možnost spatřit další meče ze 13. století a jiné artefakty, jako relikviář, jehož základ pochází ze třináctého a okolní montáž z patnáctého století. Kromě skvostných renesančních zbraní (kdy mimo jiné došlo k rozvoji kordů a rapírů), mohou lidé vidět i mistrně pojednané zdobení helem typu Morion, či exkluzivní příklad uměleckého průmyslu té doby – pohárku z horského křišťálu v kovové montáži z prostředí rudolfínské Prahy

  • Bronzová zlacená bodcová ostruha rytířského Dračího řádu (Ordo equestris Draconis Hungariae), 1. polovina 15. století, nález Ostrov nad Ohří
  • Vikingský meč, 8. – 10. století
  • Sklenička na destilát z horského křišťálu, Čechy, 17. století, sbírka Jihočeského muzea

Třicetiletá válka

Za zmínku stojí soubor jezdeckých mečů, pistolí s kolečkovým zámkem a dalších ukázek uměleckého průmyslu. Pozoruhodná je například mušketa s kombinovaným zámkem, opatřená ještě původním doutnákem.

Tereziánské období

Toto období je pestré na uniformní, výstrojní a výzbrojní vybavení bojových jednotek. Výstava "Kouzlo sběratelství" se může pochlubit téměř kompletní produkcí jezdeckých palašů, doplněna o soubor předmětů uměleckého průmyslu ze sbírky Jihočeského muzea. Návštěvníci například uvidí palaš pro důstojníky rakouské těžké jízdy. 

Napoleonské období

Zde jsou předností velice vzácná sbírka helem a čepic, jež jsou vzácné nejen proto, že se jedná o materiál snadno podléhající zkáze, ale i pro svou pestrost. Za pozornost stojí i velice cenná kompletní uniforma.

Prusko - Rakouské války

Tento soubor je unikátní svou celistvostí v rámci jednoho soukromého sběratele vůbec, navíc v kontextu k jisté nedostupnosti těchto předmětů, včetně zbraně z majetku předka sběratele, který se konfliktu osobně účastnil. Návštěvník také bude mít možnost spatřit proslulou pruskou pušku, tzv. jehlovku, které se částečně připisuje podíl na pruském vítězství.

Japonsko

Japonská část výstavy zahrnuje několik výjimečných exponátů japonské nejvyšší muzeální kvality. Jedná se především o soubor předmětů z přímé držby japonské císařské rodiny, meč itomaki no tači s čepelí z konce 13.století zhotovenou Rai Kunitošim, semiformální cestovní pokrývka hlavy džingasa s masivním zlatým kováním, náležící císaři Kómei tennó (1831 – 1867) či ceremoniální dvorský meč kazaridači. Lze důvodně předpokládat, že meč od Rai Magotaró Kunitošiho představuje vůbec nejhodnotnější exponát výstavy a patrně se jedná o nejhodnotnější artefakt japonského umění na našem území. Tato část výstavy koreluje se sto lety navázání diplomatických vztahů mezi Japonskem a Československou republikou a klade si za cíl prostřednictvím umění a kultury přispět k prohlubování vzájemného poznání a rozšiřování pozitivních vztahů mezi oběma zeměmi – Japonskem i Českou republikou.

Zájemci mohou výstavu navštívit od úterý do neděle mezi devátou a půl šestou večerní. Základní vstupné stojí 50 korun, snížené 30 korun a rodinná vstupenka vyjde na 110 korun. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto muzeumcb.cz

Štítky Jihočeské muzeum, sbírka, zbraně, České Budějovice, výstava, soukromá sbírka, muzeum, zbraň, exponát, Japonsko, průmysl, Česko, třicetiletá válka, Dračí řád, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské muzeum představí unikáty ze soukromých sbírek, od úterý bude výstava pro veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.