Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Česku se ochladilo až o 20 stupňů, na Šumavě napadl sníh

V noci na dnešek se v Česku po předchozích teplých dnech ochladilo až o 20 stupňů. Nejchladněji bylo na Luční boudě v Krkonoších, kde rtuť klesla až na minus sedm stupňů. Mrzlo i v nižších polohách, zejména na západě Čech. Na svém facebooku to dnes oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Česku také ve vyšších polohách v noci napadlo až přes deset centimetrů sněhu.

Zatímco víkend přinesl skoro letní teplé počasí, v pondělí se ochladilo a Česko zasáhly bouřky s deštěm i sněhem. „Během pondělí a noci na dnešek přešla přes naše území k jihovýchodu výrazná studená fronta. Na řadě míst se ochladilo zhruba o 20 stupňů Celsia a teplota klesla i slabě pod bod mrazu,“ uvedli pracovníci ČHMÚ. Kromě horské Luční boudy mrzlo třeba v Šindelové na Sokolovsku, kde bylo minus 2,9 stupně. Na několika místech západních nebo také středních Čech pak meteorologové naměřili teploty kolem minus jednoho stupně.

Na Šumavě napadl na některých místech v noci na dnešek sníh. Většinou jde pouze o poprašek, někde však jeho vrstva dosáhla až pěti centimetrů. Podle dlouhodobého pozorování to ale není výjimečná situace, řekl dnes František Vavruška z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu.

„Není to nic mimořádného, když v květnu na Šumavě napadne sníh. Navíc je to opravdu slabá vrstva, která přes den roztaje,“ uvedl Vavruška.

Dodal, že teploty se na Šumavě v noci dostaly mírně pod bod mrazu. Nejnižší hodnoty byly na vrcholech Plechý a Boubín, kde meteorologové naměřili minus pět stupňů Celsia.

Vavruška uvedl, že v nejbližších dnech už ve vyšších polohách sněžit nebude. Meteorologové spíše předpokládají od středy deštivější počasí.

Velkou část republiky rovněž v pondělí zasáhly silné bouřky a vítr. Podle pondělních informací ČHMÚ dosahoval vítr v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Vítr lámal stromy a shazoval střechy, na řadě míst také přívalové deště zaplavily sklepy.

I ve středu bude podle předpovědi ČHMÚ chladno s deštěm, místy i se sněžením. V noci na středu teplota klesne až na minus jeden stupeň a přes den bude asi deset až 14 stupňů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, zima, mráz, meteorologové, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Šumava, Luční bouda, Facebook, Krkonoše, okres Sokolov, Šindelová, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku se ochladilo až o 20 stupňů, na Šumavě napadl sníh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.