Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mezinárodní týden rovnosti tváří proběhne letos online

Už tuto neděli začne druhý Mezinárodní týden rovnosti tváří. Ten má i letos za cíl upozornit na problémy s předsudky a bude se snažit vytvořit pro lidi s jinou tváří lepší a spravedlivější svět. Vzhledem k situaci s koronavirem proběhne vše digitálně na sociálních sítích.

Hlavním cílem druhého Mezinárodního týdne rovnosti tváří bude poukázat na problémy s předsudky prostřednictvím zkušeností lidí, kteří žijí s jinou tváří, a setkávají se mimo jiné i se zneužíváním a projevy nenávisti na sociálních sítích.

Letošní kampaň se zaměří na skutečné příběhy lidí z celého světa, kteří budou vyprávět o tom, jaké to je, žít právě teď s odlišným vzhledem. Další součást kampaně bude „Selfie Challenge“ sdílená na sociálních sítích. Cílem této aktivity je respektování rozdílnosti a jinakosti. Vyfocení selfie a umístění obrázku na sociální sítě může totiž pro osoby s jinou tváří znamenat velkou podporu.

Posláním organizace Face Equality International (FEI) je mobilizovat spolky a organizace, velké, malé, národní i mezinárodní, které podporují a zastupují lidi s odlišnostmi a znetvořením obličeje, a tím vytvářejí solidaritu potřebnou k získání globální pozornosti za kampaň za rovnost tváří. Aliance působí jako silný kolektivní hlas pro ty, kteří jsou postiženi jinou tváří.Face Equality International vytvořil James Partridge, zakladatel společnosti Changing Faces, s podporou devíti zakládajících členů. Aliance byla založena v listopadu 2018 a nyní má třicet pět členů po celém světě.

Selfie Challenge má poukázat na fakt, že nejde o dokonalý vzhled nebo splynutí s davem, ale o to, že lidé s jinou tváří chtějí být sebevědomí, hrdí a respektovaní. Některé členské organizace budou zveřejňovat nové průzkumy veřejnosti zaměřené na jiné tváře a jejich zařazení ve společnosti.

Spolek Be Treacher- Collins, který vznikl v Českých Budějovicích, je zatím jediným českým členem Face equality International aliance. Do oslav Mezinárodního týdne rovnosti tváří 2020 se zapojí výše uvedenými aktivitami, a dále otvíráním diskuzí na téma jinakosti a šířením osvěty o společné myšlence aliance na svých sociálních sítích.

„Pro FEI week v České republice a na Slovensku jsme si připravili 2 projekty ve spolupráci s celou aliancí Face equality, dále nás čeká několik výzev pro tvoření s dětmi s podtextem k zamyšlení a povídání o rovnosti tváří. Čeká nás také několik podnětů k diskuzi, kdy otevřeme téma, jak komunikovat jinakost s dětmi zdravými, ale i těmi, kterých se jinakost týká a doufáme, že se nám ozvou další "jiné" tváře tak, jako tomu bylo loni. Pro letošní mezinárodní týden spolupracujeme se spolkem Ichtyóza a spolkem Popálky, oba spolky s námi spolupracují uz delší dobu a jsem za to velmi vděčná. Pikniky všech tváří letos kvuli COVID-19 nemohou být, ale budou určitě tradicí pro roky následující. Letos tedy můžete osobně potkat spíš nápisy na chodnících napříč Českem s odkazem na FEI week a budem moc rádi, když je budete sdilet #vicsrdcemnezocima nebo #rovnosttvari, či #FEIWeek2020,“ popisuje zakladatelka spolku Be Treacher-Collins Eliška Staňková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Tamara Klusová

Štítky Mezinárodní týden rovnosti tváří, BE TCS, sociální síť, Česko, Eliška Staňková, James Partridge, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní týden rovnosti tváří proběhne letos online  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.