Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Krumlově se bude naráz opravovat točna i letohrádek Bellarie

České Budějovice v létě opraví za 20 až 24 milionů korun otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Zároveň s tím začnou v červenci památkáři opravovat přilehlý letohrádek Bellarie, jehož rekonstrukce potrvá do roku 2022 a bude stát 50 milionů korun. Krumlov dokončuje nový územní plán, podle nějž by nová točna měla být mimo zámeckou zahradu. O umístění nového hlediště by měla rozhodnout komise ministerstva kultury.

České Budějovice, jimž točna patří, mají smlouvu s památkáři o pronájmu zámecké zahrady do konce letošního roku. O nové, která by platila do konce roku 2023, jednají. Radnice má k návrhu smlouvy od památkářů výhrady, není v ní určena výše nájemného. „Je tam jenom vzorec, podle kterého se bude nájemné v dalších letech vypočítávat. Musíme tam mít konkrétní částku,“ řekl náměstek primátora Juraj Thoma.

Jihočeské divadlo zrušilo sezonu před otáčivým hledištěm, a to kvůli nejasné situaci kolem koronaviru. Město pak oznámilo, že točnu opraví. „Oprava je nezbytně nutná, protože bude garantovat životnost otáčivého hlediště po dobu prodloužení nájemní smlouvy od památkového ústavu,“ řekl Thoma. Oprava bude mít tři fáze, zahrne konstrukci točny i elektroinstalaci vyjma hnacích motorů, jež byly opraveny předloni.

Památkáři dnes jednali se zástupci Českých Budějovic a Jihočeského divadla o tom, že zároveň s opravou točny začne rekonstrukce letohrádku Belarie. „Bude to souběh dvou velkých staveb a přístupová silnice je jenom jedna, manipulační plochy tam nejsou prakticky žádné než čtyřmetrové mlatové cesty. Požadujeme po městu předložení projektového řešení,“ řekl dnes krumlovský kastelán Pavel Slavko, který dodal, že oprava Bellarie začne 1. července. Hotovo by mělo být v polovině roku 2022. 

Krumlovští radní poslali v druhé polovině dubna Budějovicím otevřený dopis, v němž opravu točny rozporovali. Dnes si radní stanoviska vyjasnili. „Schůzka splnila účel, potřebovali jsme vědět, co město rekonstrukcí přesně zamýšlí. Ukázalo se, že rekonstrukce točny by neměla být tak rozsáhlá, jak jsme si představovali, jsou tam náročné technologie. Složitější to bude s rekonstrukcí Bellarie,“ řekl dnes krumlovský starosta Dalibor Carda.

Autoři | Foto Jihočeské divadlo

Štítky ČR, správa, divadlo, památky, Český Krumlov, České Budějovice, letohrádek, hlediště, rekonstrukce, Ministerstvo kultury České republiky, Juraj Thoma, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krumlově se bude naráz opravovat točna i letohrádek Bellarie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.