Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Návštěvnické centrum na Kvildě se veřejnosti otevře příští týden, Poledník projde rozsáhlou rekonstrukcí

Do informačních a návštěvnických středisek na Šumavě se pomalu vrací život. Od příštího týdne se pro návštěvníky opět otevře návštěvnické středisko na Kvildě. Budova návštěvnického centra Srní a dále pak informační střediska Kvilda, Kašperské Hory a Stožec budou veřejnosti přístupné od začátku června. Ti, kteří plánují výlet na Poledník, mají pro letošek smůlu. Rozhledna projde rozsáhlou rekonstrukcí.

Jako první se dveře otevřou v návštěvnickém centru Kvilda. Podle tiskového mluvčího Jana Dvořáka musí otevírání probíhat postupně. Vše totiž závisí na vybavenosti a připravenosti. „Do všech center připravujeme zábrany z plexiskla. Čekali jsme také na dovybavení obsluhy, která bude mít na obličeji štíty. Samozřejmě všude budou nádoby s desinfekcí. Centra tedy budeme otevírat podle toho, jak je budeme postupně stíhat dávat dohromady,“ uvedl Dvořák.

Od 1. června se otevřou infocentra v Kašperských Horách a na Kvildě. Od 2. června budou moci zájemci zavítat do Návštěvnického centra Soví voliéry v Borových Ladech. O víkendu 6. a 7. června se otevřou dveře sezónních infocenter Svinná Lada u Chalupské slati a Idina Pila na Boubíně.

V pomyslné druhé a třetí vlně by se tak po Kvildě měly postupně otevřít střediska v Kašperských Horách, Srní, Borových Ladech, Stožci, u Chalupské slati a na Boubíně. Provoz některých zařízení bude ale stále probíhat s omezeními. Například v infocentru Kvilda nebude zatím zpřístupněna celá expozice a také první patro s kinosálem.

„Samozřejmě budeme sledovat, jak se budou návštěvníci chovat a zda dodržují všechna opatření, protože stále asi bude nutné ve vnitřních prostorách nosit roušku. Pokud se návštěvníci budou chovat ohleduplně budeme i my na to reagovat,“ popsal mluvčí. 

Poledník čeká rozsáhlá rekonstrukce

Největší omezení pak bude čekat na návštěvníky, kteří by se chtěli vydat na Poledník. Rozhledna totiž projde rozsáhlou rekonstrukcí, která provoz značně omezí. Věž je totiž v nevyhovujícím technickém stavu. „Po konci loňské sezóny jsme začali intenzivně pracovat na přípravách rekonstrukce. Její součástí bude výstavba nového informačního střediska v dolní části věže, celková oprava schodiště a oken, oprava opláštění a vyhlídky na střeše věže. Celkový rozpočet této investiční akce je necelých 9,5 milionu korun bez DPH a v současnosti dokončujeme proces výběrového řízení pro stavební úpravy,“ vysvětlila vedoucí informačních středisek a středisek environmentální výchovy Martina Kučerová.

Práce na rozhledně by měly začít letos na přelomu června a července. Trvat by měly do příštího roku. Vše záleží na tom, kdy nastoupí firma ale také na počasí. Nebylo by to totiž poprvé, kdy na Poledníku napadl sníh třeba už v říjnu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto npsumava.cz

Štítky Šumava, návštěvnická centra, Poledník, Kvilda, rekonstrukce, informační středisko, Kašperské Hory, Stožec, Jan Dvořák, Srní, Boubín, Chalupská slať

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnické centrum na Kvildě se veřejnosti otevře příští týden, Poledník projde rozsáhlou rekonstrukcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.