Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pojedeme na výlet k řece. K Vltavě pěkně od pramene

Sbalte si tatranky do batohů, obujte pohorky a připravte se na fajn výlet. Dneska vás vezmu na Šumavu. Nepůjdeme k jezeru ani na kopec, uděláme si jen příjemnou procházku. Prameny matky českých řek se nacházejí kousek od vrcholu Černá hora u šumavské Kvildy.

K cíli, přírodní památce Pramen Vltavy, se dostanete pěšky i na kole po upravené asfaltovce. Parkovat můžete na jednom z placených parkovišť na Kvildě, a pak už se stačí držet ukazatelů a modré turistické značky.

Indicie:

Budějce – Kvilda - 80 kilometrů (zhruba 1,5 hodiny)
Kvilda – Prameny Vltavy - zhruba 5,5 kilometrů (necelé 2 hodiny)
Parkování - placené
Terén- asfalt
Značení - přehledné (modrá turistická značka)

Trasa je nenáročná, žádné dramatické stoupání ani terén vás nečeká - dobrá zpráva pro maminky s kočárky, rodiče s dětmi i aktivní důchodce. Půl cesty půjdete krásným zeleným lesem a půl trochu vyprahlejší, kůrovcem poznamenanou, krajinou.

V cíli vás čeká velká paráda. Uvidíte samotný pramen řeky Vltavy. Je sice jen symbolický, protože pravých pramenů Vltavy je víc a jsou někde ve stráni o pár set metrů výš, ale i tak je to úplný začátek národní chlouby, jejíž jméno si pro svá veledíla propůjčili i přední čeští umělci.

Na celé trase se kromě startovní/cílové Kvildy nedá zakoupit žádné občerstvení, takže svačinu a dostatečnou zásobu tekutin s sebou. Po cestě se nenacházejí odpadkové koše ani toalety, nezapomeňte tedy vlastní sáček na odpadky. Trasa místy vede 1. zónou Národního parku Šumava, tak respektujte všechna pravidla návštěvního řádu.


P.S.: Jestli čekáte vodní gejzír vyvěrající 5 metrů nad zemí, budete lehce zklámáni. Pramen vypadá jen jako malá “loužička”. Až ale k pramenům půjdete, rozhlížejte se a pořádně si užijte to ticho, zeleno a klid. Nezapomeňte, že i cesta je někdy cíl. :)

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky výlety, průvodce, tipy, jižní Čechy, Pramen Vltavy, Vltava, Kvilda, výlet, Šumava, Černá hora (Šumava), České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pojedeme na výlet k řece. K Vltavě pěkně od pramene  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.