Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V některých jihočeských kempech roste zájem o chatky. Zahraniční turisté chybí

O kempy na jihu Čech je zájem. Některé mají na léto už stovky rezervací. Větší zájem je podle provozovatelů kempů o chatky s vlastní toaletou. Ve většině kempů evidují poptávky jen od Čechů, zájem ze strany zahraničních turistů je podle ankety téměř nulový.

Autocamp Velký Vír na břehu orlické přehrady má na léto 250 rezervací, na některé týdny je už všech 90 chat obsazených. Při koronavirové pandemii se objednávky zastavily, ale teď už jich chodí stejně jako před ní, kolem deseti denně. Zájem je o víkendové pobyty i týdenní turnusy. Ceny jsou stejné jako loni. Kemp otevře 25. května, hlavní správce Tomáš Huml se ale zatím nedozvěděl, jaká hygienická opatření bude muset dodržovat.

„Nakoupili jsme spoustu dezinfekce a postřikovače. Dopady koronaviru jsou, loni bylo rezervací víc," uvedl Huml. Větší zájem je teď o chaty, které mají vlastní záchod, než o ty bez něj. Řada lidí také telefonuje, že přijedou se stany a karavany. Kemp před sezonou zřídil nové stojany s pitnou vodou i přípojky na elektřinu. Lidé si tam vozí s sebou počítače, nabít telefon i tablet chtějí podle Humla i ti, kteří stanují.

Kvůli viru tam zatím zrušila čtyřdenní kurz na červen pro 40 lidí jedna firma, jiná ale zamluvila termín na září. Huml čeká, že se ozvou i školy. V kempu pracují čtyři zaměstnanci, brigádníci a dvě uklízečky.

Meziročně trochu menší poptávku zaznamenal kemp Bezdrev na břehu stejnojmenného rybníka poblíž Hluboké nad Vltavou. Zájem zatím projevilo přes sto lidí, každý den jich zavolá deset až patnáct. Čtyři termíny jsou už plné. „Máme ale problém s vodou (v rybníku), máme jí o dva metry méně," řekl provozovatel kempu Pavel Horák. Ceny budou v Bezdrevu stejné jako loni. V kempu je 250 lůžek a prostor pro 100 stanů a 100 karavanů.

Stoprocentní propad zahraniční poptávky

V lipenském kempu Modřín mají na léto desítky rezervací. Zájem poslední dny stoupá, ovšem jen mírně. „Poptávku evidujeme zatím jen od tuzemských klientů, máme téměř stoprocentní propad zahraniční poptávky," řekl za kemp obchodní a marketingový ředitel firmy Lipno servis Jiří Falout.

U některých položek zvýší kemp ceny o koruny. Modřín naopak zrušil poplatek za sprchy, bude nově v ceně pobytu. V kempu je 170 míst s přípojkou k elektřině, jež lze zamluvit, a desítky míst pro stany.

Osm až deset lidí telefonuje o posledních víkendech do kempu Olšina u Černé v Pošumaví na Lipně. Poslední dny zájem roste. Chatky s kuchyňkou a toaletou jsou zamluvené ze 70 procent, druhý typ chatek z poloviny. „Ceny zachováme loňské. Doufali jsme, že obec nastaví trochu lepší podmínky, ale nájem nám ani neodpustí, ani nesníží," uvedla Jitka Vosková, spolumajitelka kempu s rozlohou 4,5 hektaru a místem pro 800 lidí.

Autoři | Foto velkyvir.cz

Štítky kempy, chatky, léto, zájem, turisté, Jihočeský kraj, toaleta, Česko, stan, Vodní nádrž Orlík, Pavel Horák, Bezdrev, LIPNO SERVIS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V některých jihočeských kempech roste zájem o chatky. Zahraniční turisté chybí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.