Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Firma poslala nepravdivé hlášení o nakládání s nebezpečnými odpady. Dostala pokutu 400 tisíc korun

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu táborské firmě Hokov pokutu ve výši 400 tisíc korun. Důvodem je prý zaslání nepravdivého prohlášení o druzích a množství odpadů. Jednat se mělo o stovky tun odpadu v kategorii nebezpečný. Firma ale odmítá, že by z její strany došlo k nějakému ohrožení životního prostředí. Prý v celé kauze došlo pouze k administrativnímu pochybení.

Firma nepravdivé hlášení obecnímu úřadu poslala v roce 2017. Ve svém ročním hlášení uvedla, že v roce 2016 předala celkem 794 tun nebezpečných odpadů, převzatých prostřednictvím mobilního zařízení ke sběru a výkupu odpadů. Inspektorům ČIŽP se ani po důkladném prošetření případu nepodařilo zjistit, jakým způsobem bylo s těmito odpady ve skutečnosti naloženo. Podle firmy jde ale pouze o pochybení v administrativě. 

„V této kauze je takzvaný papírový čert, kdy došlo k nějakému pochybení. ČIŽP nás nechala prošetřovat i policií, protože z toho chtěla udělat extra kauzu. Policie to nakonec po čase zastavila s tím, že se nejedná o trestný čin,“ uvedl za firmu Hokov Václav Augustin

S tím, že by se jednalo pouze o chybu v papírech, ČIŽP nesouhlasí. „Zaslání nepravdivého hlášení o druzích a množství odpadů v žádném případě nevnímáme pouze jako administrativní pochybení. Toto hlášení je jednou z nejdůležitějších zákonných povinností oprávněné osoby, která s odpady nakládá, navíc se jedná o jeden z mála způsobů, jakými se dá zjistit skutečné množství produkovaných, využívaných a odstraňovaných odpadů v České republice. Firma tedy významně narušila pořádek v ohlašovacím systému odpadového hospodářství,“ řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích. 

Chybné údaje v ročním hlášení totiž mohou podle jeho slov způsobit nepřehlednost v celém systému, který zajišťuje sběr základních dat o toku odpadů, a který představuje klíčový nástroj pro řízení odpadového hospodářství v České republice a Evropské únii.

Společnost Hokov se proti rozhodnutí o pokutě 400 tisíc korun odvolala. Ministerstvo životního prostředí však odvolání zamítlo a sankci potvrdilo. Ta 11. února 2020 nabyla právní moci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČIŽP, pokuta, Hokov, odpad, Česká inspekce životního prostředí, Česko, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma poslala nepravdivé hlášení o nakládání s nebezpečnými odpady. Dostala pokutu 400 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.