Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Hamáček navrhne otevření přechodů s Rakouskem a Německem

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček dnes vládě navrhne otevření všech hraničních přechodů s Rakouskem a Německem. Původně hovořil o tom, že bude od úterý možné překročit hranice na více přechodech. Kontroly budou pouze namátkové, nadále ale bude povinné při vstupu do země dokládat negativní test na nemoc covid-19. Česko původně počítalo s plošnými kontrolami na hranicích do 13. června.

„Dnes vládě navrhnu otevření všech hraničních přechodů s Rakouskem a Německem. Můj tým ráno jednal s rakouskými a německými kolegy, aby podmínky byly podobné. Nově budou kontroly probíhat pouze namátkově. Povinnost negativního testu na covid-19 do České republiky se nemění, stejně jako do Rakouska,“ uvedl Hamáček.  

Další uvolnění hraničního režimu by mělo nastat 8. června, kdy by Česku upustilo od testů na covid-19 u lidí, kteří se budou vracet ze států, co budou z epidemiologického hlediska nerizikové. Mluvil o tom minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Mezi nerizikovými státy by podle něj byly například Rakousko, Slovensko či Chorvatsko, Ministr zahraničí Tomáš Petříček později hovořil také o Řecku a Bulharsku.

Petříček minulý týden po videokonferenci se slovenským a rakouským protějškem také uvedl, že s Rakouskem panuje shoda na tom, že by se mohly hranice mezi zeměmi do poloviny června otevřít i pro turisty bez nutnosti negativních testů na onemocnění covid-19 nebo karantény. Slovensku Češi nabídli podobný model, bude se o tom ale dále jednat. K jednání chtějí ministři přizvat také Maďarsko, které by rovněž mohlo otevřít hranice s Rakouskem a Slovenskem ve stejný termín. Premiér Andrej Babiš by považoval za ideální, aby se hranice mezi Českem, Slovenskem, Německem, Rakouskem a Maďarskem otevřely k volnému cestování současně 15. června.

Babiš navrhne, aby kadeřníci už nemuseli nosit ochranné štíty

Vláda by měla dnes potvrdit plán, aby Česko od úterý otevřelo většinu hraničních přechodů nefungujících kvůli koronavirové krizi. Zabývat se bude i dalšími opatřeními souvisejícími s epidemií covidu-19 i běžnou agendou. Projednat by mohla odpuštění části sociálních odvodů firmám či návrh na snížení DPH z 15 na deset procent u vstupenek na kulturní akce a u ubytovacích služeb. Na programu kabinetu je několik poslaneckých návrhů či plány na změnu tzv. systemizace, která upravuje počet a druh pracovních a služebních míst na úřadech.

Od úterý by mělo být možné překročit hranice na více přechodech, kontroly na nich budou jen namátkové. Podle plánu, který dnes projedná kabinet, má být dál povinné při vstupu do země dokládat negativní test na covid-19. Diplomacie ČR a několika okolních zemí jednají o tom, že by na úroveň podobnou té před epidemií vrátili přeshraniční styk v polovině června.

Premiér Andrej Babiš chce dnes kabinetu navrhnout, aby kadeřníci už nemuseli nosit ochranné štíty. Ministři se budou zabývat i programem podpory pro malé a střední zemědělce postižené pandemií. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká televize

Štítky otevření hranic, Hamáček, koronavir, vláda, Rakousko, Německo, Jan Hamáček, Česko, COVID-19, hraniční přechod, Slovensko, Andrej Babiš, Tomáš Petříček, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hamáček navrhne otevření přechodů s Rakouskem a Německem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.