Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Spolek Kredance: Snažili jsme se bývalý výměník předělat na kulturně-komunitní centrum. Prostory jsou to jedinečné

PR článek

Nebojí se experimentovat, podporovat umění na amatérské úrovni, hledat stále nové cesty… Neziskovku Kredance mají někteří Budějčáci zafixovanou jako taneční studio, což ale není úplně přesné. Tanec zde hraje významnou roli, avšak činnost spolku je daleko širší. Momentálně má za sebou úpravy nového zázemí, které se nazývá VÝMĚNÍK1. Proč takový název? Protože se jedná o prostory bývalé výměníkové stanice v Budějcích na Šumavě. Prostory, které se nyní naplno probouzí, přičemž Kredance otevírá novou etapu svého fungování. Povídali jsme si s ředitelkou spolku Hedvikou Drenčeni, kterou doplňovala kolegyně Pavla Vařáková.

Kredance… to nejsou jen pohybové aktivity. Je to tak?
Hedvika Drenčeni: Taneční kurzy jsou naší důležitou součástí, ale děláme toho daleko víc. Například workshopy, divadelní představení nebo rezidentní pobyty. Nyní, v nových prostorách, čekáme, že činnost rozšíříme.

Pavla Vařáková: Každopádně, když zmiňujete pohybové aktivity, ráda bych konkrétně zdůraznila Kredance Company, což je skupina, ve které se věnujeme performing arts. Máme workshopy s různými profesionálními umělci, snažíme se o osobní rozvoj každého jedince…

Jste nezisková organizace, takže jste závislí na grantech. Musíte každý rok bojovat o přežití?
Hedvika Drenčeni: Je to náročné, nebudu říkat, že ne… Na dotacích jsme skutečně závislí.

Pavla Vařáková: Hedvika je každopádně průbojná. Všechny to papírování… není to legrace.

Hedvika Drenčeni: Občas jsou to vážně nervy. Rádi bychom získali vedle grantů i jiné finance, protože dotace naši činnost nemohou úplně pokrýt. Na začátku roku jsem ani sama sobě nemohla dát výplatu. Člověk pak po večerech běhá po kavárnách, snaží se si přivydělat, aby přežil. Jenomže mě Kredance naplňuje. A v nových prostorách vidím obrovský potenciál. Můžeme tady dělat komunitní věci, kulturu, třeba i trhy…

Souhlasím, že industriální prostředí VÝMĚNÍKU1 je velmi osobité prostředí…
Hedvika Drenčeni: Přesně tak. Když jsem zjistila, že bude možné si ho pronajmout, hned mě to zaujalo. Jsme tady od loňského dubna, přičemž od té doby jsme ho sami rekonstruovali. Je tady skvělé zázemí, a to jak pro tančení, workshopy, tak všechny možné akce. Někoho interiér možná překvapí, ale líbí se nám, že se vymykáme. Ostatně i takový teambuilding by tu byl zajímavý, žádná obyčejná zasedačka, ale prostředí, které se člověku vryje do paměti. Celkově jsme otevřeni různým nápadům, jak činnost rozšířit, různým spolupracím a zajímavých lidem.

Když vás tak poslouchám, přijde mi, že pro vás Kredance není jen prací, ale určitou životní vášní…
Hedvika Drenčeni: Určitě to není něco, co by člověk dělal pro peníze, protože těch samozřejmě moc není. (úsměv) V Kredance dělám tři a půl roku, přičemž vloni jsem se stala předsedkyní spolku. Je to první práce, ve které dělám víc než půl roku. (úsměv) Mám problém se stereotypem, kdy si odpíchnete, přečkáte osm hodin a jdete domů. Kredance je kreativní práce plná zajímavých setkání s lidmi, kteří jsou v pohodě. To mě baví.

Určitě máte blízko ke kultuře…
Hedvika Drenčeni: Mám vystudovanou fotografii, takže kolem mě kultura vždy byla. Je to oblast, která mě lákala odjakživa.

Už se tady uskutečnila nějaká akce?
Hedvika Drenčeni: V listopadu jsme tu měli festival nového divadla s názvem Malá inventura. Trval tři dny a bylo to skvělé. Fakt pěkné! Do poslední chvíle jsme makali v montérkách, abychom prostory na akci dostatečně připravili. Vše klaplo a bylo to fajn. Od té doby tady jedou pohybové kurzy, zmíněná Kredance Company, balet… Od září bychom chtěli jógu a tak dále. Celkově je plán takový, že bychom od září rádi dělali čtyři dny v týdnu každý večer jeden dva kurzy.

A divadla budou mít větší prostor?
Hedvika Drenčeni: Mít alespoň jedno představení měsíčně by byl ideální stav. Do budoucna bychom tak chtěli fungovat, ostatně letos máme do konce roku naplánovaných pět představení.

Máme tady kulturu, umění, pohybové kurzy, zmínila jste workshopy, možné teambuildingy… Co dál je možné v nových prostorách uspořádat?
Hedvika Drenčeni: Jednou za čtvrt roku tady chceme dělat blešáky spojené třeba s výměnou květin. 31. května také odstartují pravidelné farmářské trhy, které jsme nazvali Májové trhy. Budou se konat vždy jednou měsíčně. Čerstvé potraviny, ovoce, zelenina, pečivo, džemy, sýry… Součástí bude představení pro děti a open class jóga. To jsou akce, které nás mohou dostat do povědomí, což je nyní pro nás nejdůležitější. Je jisté, že to ještě nějaký čas potrvá, ale chceme se stát kulturně-komunitním centrem, se kterým se počítá. A pokud jsme někoho alespoň trošku zaujali, může další informace nalézt na našich webovkách.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kredance, kultura, tanec, výměník, kulturně-komunitní centrum, České Budějovice, Šumava, představení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolek Kredance: Snažili jsme se bývalý výměník předělat na kulturně-komunitní centrum. Prostory jsou to jedinečné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.