Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeský kraj získal pro třetí kolo kotlíkových dotací téměř 120 milionů korun

Dalších 119,7 milionu korun. Tuto částku získal Jihočeský kraj k navýšení finančních prostředků pro III. kolo kotlíkových dotací z programu Nová zelená úsporám – Adaptační a mitigační opatření. Částka na podporu výměny kotlů se tak zvýšila na celkem 421,7 milionu korun. Potvrdila to hejtmanka Ivana Stráská.

„Radě Jihočeského kraje tak může být začátkem června předloženo ke schválení dalších více než tisíc žádostí, které ve třetím kole prošly úspěšně kontrolou a dle pořadového čísla mají nárok na získání dotace. Vystavování a rozesílání dotačních smluv bude následovat v průběhu letních měsíců,“ upřesnila hejtmanka.

Podle krajského radního pro investice Antonína Kráka i přes toto navýšení ale nebude možné uspokojit všechny žadatele, kteří ve III. kole žádost o kotlíkovou dotaci správně podali. „Žádosti, které nebude možné financovat z prostředků, které máme k dispozici, budou zařazeny do zásobníku v pořadí dle času, kdy byly elektronicky podány. Vyhovět jim budeme moct pouze v případě úspor v již ukončených žádostech, nebo případně z dalšího navýšení finančních prostředků pro Jihočeský kraj, pokud by k němu v budoucnu došlo. Výši úspor ani možnost navýšení finančních prostředků ale nelze v současné době předjímat,“ nastínil Krák.

Jihočeský kraj získal celkem 421,7 milionu korun, z nichž se podaří uspokojit zhruba 3 700 žádostí. Více než 550 žádostí zůstane prozatím v zásobníku.

Ve druhém kole bylo k dispozici 294 milionů korun, ze kterých se podařilo uspokojit 2 801 žadatelů, a v prvním kole to bylo 301 milionů korun, z nichž bylo možné poskytnout dotaci 2 657 žadatelům.

Celkově je v České republice na kotlíkové dotace určeno necelých 10 miliard korun z Operačního programu životní prostředí 2014 - 2020 a nově i 1,5 miliardy z podprogramu Nová zelená úsporám – Adaptační a mitigační opatření. Finanční příspěvek je určen na výměnu starých, neekologických kotlů na pevná paliva. V některých krajích příjem žádostí stále běží. Na jihu Čech byl jejich příjem k 4. květnu 2020 ukončen z důvodu vysokého převisu žádostí nad finančními prostředky, kterými kraj ve třetím kole kotlíkových dotací disponuje.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto kraj-jihocesky.cz

Štítky kotlíkové dotace, Jihočeský kraj, Stráská, dotace, Ivana Stráská, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj získal pro třetí kolo kotlíkových dotací téměř 120 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.