Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Drobní obchodníci mají o terminály zdarma zájem, nejvíce kadeřníci a kosmetičky

PR článek

Již téměř 800 drobných podnikatelů a živnostníků projevilo zájem o platební terminál na rok zdarma. Od začátku března o něj mohou požádat díky programu Česko platí kartou, jehož je společnost Mastercard partnerem. S finální fází rozvolnění mimořádných opatření a otevřením obchodů a restaurací je iniciativa na podporu malých podniků a živnostníků opět více než aktuální. O terminál zdarma lze podat žádost na webu ceskoplatikartou.cz. K iniciativě se nově připojili také poskytovatelé terminálů KB Smart Pay a A3Pay. Program Česko platí kartou funguje za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu, Svazu obchodu a cestovního ruchu a Svazu průmyslu a dopravy.

Program byl spuštěn 1. března a za první týdny si o terminál požádaly stovky obchodníků. I když společně s vyhlášením nouzového stavu a uzavřením obchodů poptávka poklesla, nyní mají drobní podnikatelé a živnostníci opět příležitost o terminál na rok zdarma zažádat.

Největší zájem dosud projevili majitelé kadeřnictví, kosmetických a masážních salonů, kterých byla téměř jedna pětina. Na pomyslné druhé příčce se umístily drobné obchody s potravinami včetně pekáren a řeznictví (14 procent), následovaly specializované obchody (12 procent), kam spadají například hodinářství/šperky, květinářství, obchody pro chovatele apod. Každý desátý žadatel o terminál zdarma je provozovatelem restaurace nebo občerstvení.

Cílem programu Česko platí kartou je podpořit malé obchodníky a živnostníky a umožnit jim vyzkoušet si platební terminál na rok zcela zdarma. Podle dat společnost Mastercard mohou obchodníkům, kteří začnou přijímat platby kartou, stoupnout tržby o 12 až 18 procent.

„Krize ukázala, jak důležitá může být pro spotřebitele možnost zaplatit kartou a zároveň jak důležitá je schopnost obchodníků rychle reagovat na měnící se požadavky trhu. Věřím, že nyní, kdy se obchodníci vrací zpět do plného provozu a snaží se přizpůsobit novým pravidlům kontaktu se zákazníky, bude zájem o terminály zdarma ještě větší než v době spuštění iniciativy,“ říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Společnost Mastercard v období nouzového stavu zaznamenala zvýšený zájem o platby kartou, které podle informací od obchodníků výrazně překročily polovinu všech uskutečněných transakcí. V posledních týdnech výrazně narostl zájem také o e-commerce. Partneři programu proto v tuto chvíli jednají o rozšíření iniciativy Česko platí kartou i pro e-shopy.

„V posledních týdnech jsme i vzhledem k aktuální situaci zaznamenali výrazný nárust zájmu o bezkontaktní platby, které obchodníci i zákazníci v mnoha případech vyžadovali jako primární platební metodu, a to hlavně díky jejich bezpečnosti a rychlosti. Lze předpokládat, že tento trend bude pokračovat. S finálním uvolněním pravidel nouzového stavu se obchodníci vrací zpět ke svému podnikání a většina z nich musí v plném provozu nastavit nové podmínky. Jednou z nich může být právě i usnadnění platebního styku,“ říká Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Z dat společnosti Mastercard vyplývá, že Česká republika patří mezi 10 evropských zemí, kde se více než 80 procent bezhotovostních plateb uskutečňuje bezkontaktně. Téměř všechny platební terminály v České republice jsou bezkontaktní a bezkontaktní platby umožňuje 95 procent vydaných karet. Stále populárnější jsou i mobilní platby, kterými lze bezkontaktně zaplatit i nákupy za více než 500 korun. Podle průzkumu společnosti Mastercard z podzimu 2019 mobilní platby využívá již pětina Čechů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky MasterCard, platba, karta, terminál, Česko, obchod, Platební terminál, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Svaz průmyslu a dopravy, Tomáš Prouza, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drobní obchodníci mají o terminály zdarma zájem, nejvíce kadeřníci a kosmetičky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.