Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Odpoutat se od dokonalosti, která je po nás v dnešní době žádaná, je ohromná úleva, říká Dominika Mertlová Červenková

Jméno Dominika Mertlová Červenková bude nejspíš většina lidí znát ve spojení s moderní gymnastikou. Dnes už bývalá olympijská reprezentantka se sportu věnovala od malička. Kvůli zdraví ale musela vrcholový sport opustit. Teď se věnuje józe, která jí v určitém slova smyslu změnila život.

Sportu se tahle usměvavá Budějčanda věnovala od malička. Díky rodičům se už ve čtyřech letech dostala do přípravky moderní gymnastiky. „Rodiče vždycky říkali, že jakmile u nás začala hrát hudba, tak jsem byla totálně nezastavitelná, hned mi jely boky, tělo, všechno. Navíc mamka se moderní gymnastice věnovala, takže vyplynula nějak i z její zkušenosti,“ popisuje Dominika.

Vše nabralo rychlý spád a jeden trénink týdně se změnil na dřinu pětkrát v týdnu. „Následovaly první závody a úspěchy, olympiáda… Jelo to takhle prakticky až do mých 18 let, kdy mi doktoři na sportovní prohlídce řekli, že mám skoliózu páteře, a že jestli chci hrát fotbal, tak ať ho hraju, ale gymnastiku dělat nemám, jinak skončím na vozíku,“ popisuje.

O tři roky později s gymnastikou skončila. „Začala jsem řešit zdravotní stránku, nosila jsem korzet. Když mi ho po půl roce sundali, chtěla jsem se ke gymnastice vrátit, ale už to nebylo úplně ono,“ popisuje konec profesionální kariéry.

Následovalo období bez sportu, které ale netrvalo příliš dlouho. „V Budějcích se otevřelo studio bikram jógy, na kterou mě vzala kamarádka. To byl můj první kontakt s jógou. Chodila jsem celkem pravidelně, pak jsem se odstěhovala za prací do Prahy, kde jsem byla úplně sama. Bikram jóga tam pro mě byla skvělým parťákem,“ popisuje svůj první kontakt s novou životní vášní.

Postupem času se od „cvičení“ ve vyhřátém studiu dostala k tradičnější ashtanga józe, kterou se učila sama doma. „Tím, jak mám dobrou disciplínu ze sportu, mám disciplínu i do jógy. Ashtanga jóga je cesta k sobě, sebepoznání přes vlastní praxi. Tím, že ji můžeme praktikovat doma sami, musíme mít opravdu velkou vůli, rozložit podložku a pustit se do praxe. To je opravdu nejtěžší část jógy,“ pokračuje ve vyprávění.

Na hodiny, které Domča vede, můžete aktuálně zajít buď do studia Think Yoga v Krajinské ulici nebo do Heaven gymu na náměstí Přemysla Otakara II.

Po návratu do rodného města se dostala do budějckého studia Think Yoga, kde aktuálně i hodiny vede. „Zpočátku jsem cítila, že už jsem na hranici toho, kam jsem schopná se sama dostat. Proto jsem začal chodit na kurzy. Nakonec jsem se potom rozhodla odejít z práce a věnovat se józe naplno,“ vysvětluje bývalá gymnastka.

Jóga jako módní trend

V posledních letech se jóga dostává do obliby čím dál více lidí. Stala se jakýmsi módním trendem. „Lidé rádi dělají věci, které jsou cool. A jóga je teď prostě cool. Před pár lety to byl aerobik. Bohužel ta jóga, kterou tady chceme dělat, je velmi rozdílná od té tradiční. Teď se jdeme buď jen protáhnout na podložku nebo třeba přemýšlíme nad tím, jak nejlépe určité pozice provést, aby vypadaly přesně jako na instagramových a facebookových fotkách. Ale kořeny jógy jsou úplně jiné. Jsou v tom, že pracujeme hlavně s myslí a pohyb na podložce je k tomu jen jako prostředek,“ upřesňuje Domča.

Právě touha po dokonalosti může být někdy překážkou ke správnému vnímání jógy. „Tím, že jsem dělala moderní gymnastiku, vyrůstala jsem v prostředí, kde na vzhledu hodně záleželo. Jógou se učím, že už mi nejde o to, jak při ní vypadám. Uvědomuji si, že moje tělo funguje, a i když mám třeba pět kilo nahoře, tak se do některých pozic zamotám lépe, než když jsem je neměla. Láska sama k sobě je to, co nám jóga přináší. Odpoutat se od dokonalosti, která je po nás v dnešní době žádaná, je ohromná úleva,“ říká s úsměvem. „Každý člověk vypadá v pozicích jinak, každý je dělá jinak, a pro každého člověka je ta konečná ásana jiná. Ve chvíli, kdy pochopíme, že ásana nemá vypadat, ale má nám sloužit, máme vyhráno,“ vysvětluje, proč je špatné snažit se při praxi o stoprocentní dokonalost.

Díky oblíbenosti jógy vidí mnoho lidí v trendu business potenciál. „Je to pravda, ale já si úplně nemyslím, že otevřít si jógové studio je nějaká výhra. Je to obor, ve kterém se opravdu nezastavíš. Téměř denně přibývají firmy, které se zabývají výrobou jógového oblečení nebo podložek a předhánějí se v tom, kdo bude ekologičtější. Občas mám pocit, že je dnes jóga víc o tom v čem a na čem cvičíš, než co cvičíš“ směje se Domča.

Jedním z nejdůležitějších aspektů pro jógu je přitom dech. „Jóga je taková velká důvěra v proces. Když víme, jak máme dýchat, máme ten nejlepší vklad, který můžeme mít. Díky pravidelné praxi začneme vnímat energie, které tělem proudí, naučíme se zapojovat energetické zámky… Je to cesta od hmoty k jemnosti,“ vysvětluje.

Kromě toho má ale velmi dobrý vliv na celkové fungování těla. „Zejména pro nás ženy, co se hormonů týče. Dnes se stává, že máme problémy s cyklem, vynechává nám menstruace, máme bolestivou, nepravidelnou menstruaci. Díky pravidelné praxi, zapojením bandh, správného dechu, se všechny tyto procesy dokážou zlepšit,“ upozorňuje na další klady jógy.

Na závěr se Domči ptám, jestli dokáže vybrat jednu nebo dvě věci, které jí jóga dala a vzala. Jóga mi poměrně dost překopala život. Pár let zpět jsem si myslela, že budu žít v Praze, budu manažerka ve firmě, kde jsem pracovala. Jóga nasměřovala můj život naprosto jiným směrem, a myslím, že směrem správným. Předtím jsem pracovala jako medicínská reprezentantka. A dělala jsem to proto, že mi ta práce nějak šla. Ale nebyla to náplň mého život. Teď vím, že dělám náplň mého život a věřím, že mám co předávat. A co mi vzala? Asi nějaké jistoty… ale jistoty, které jsem si myslela, že jsou jistotou. Protože jediná jistota, kterou v životě máme je neustálá změna. Protože každou minutou se náš svět mění. Vzala mi možná nějakou představu o sobě samé. Postavila mě před nového člověka,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky (Ne)Obyčejní, Dominika Mertlová Červenková, jóga, ashtanga jóga, Think Yoga, moderní gymnastika, sport, olympijské hry, trend, podložka, gymnastika, studium, Praha, zdraví, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Odpoutat se od dokonalosti, která je po nás v dnešní době žádaná, je ohromná úleva, říká Dominika Mertlová Červenková  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.