Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V kraji je už deset potvrzených případů klíšťové encefalitidy, klíšťata jsou velmi aktivní

Hygienici v Jihočeském kraji evidují další případy klíšťové encefalitidy. Dohromady už je jich deset. Situace okolo dalších sezónních infekcí je zatím velmi klidná. Těchto nemocí je méně než vloni.

Pět potvrzených případů hlásí hygiena na Českobudějovicku, tři na Českokrumlovsku a po jednom na Jindřichohradecku a Prachaticku. „Od minulého týdne přibylo patnáct potvrzených případů lymeské boreliózy. Té je v kraji zatím prokázáno méně než vloni. K dnešnímu ránu evidujeme sedmdesát sedm případů, nejvíce na Jindřichohradecku – čtyřiadvacet, dvaadvacet případů je na Českobudějovicku a šestnáct na Táborsku. V dalších okresech je výskyt nižší, Prachaticko hlásí šest a Českokrumlovsko pět případů, v dalších okresech se vyskytuje lymeská borelióza ojediněle. Pro toto onemocnění je typická přírodní ohniskovost. Dlouhodobě nejvíce onemocnění registrujeme na Jindřichohradecku a Táborsku, v posledních letech došlo k nárůstu i na Českobudějovicku,“ uvedla epidemioložka KHS Jihočeského kraje Jitka Lunáčková.   

Klíšťata jsou v tomto počasí velmi aktivní, současné vlhčí počasí jim vyhovuje. Podle Českého hydrometeorologického ústavu, který aktivitu klíšťat sleduje a prognózuje, byla na desetistupňové škále v týdnu aktivita na devítce, což je nejvyšší riziko. O tomto víkendu je aktivita na osmičce, což je vysoké riziko. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Tisková zpráva

Štítky klíšťata, hygiena, Jihočeský kraj, nemoc, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, okres Český Krumlov, okres Prachatice, okres Tábor, Český hydrometeorologický ústav, klíšťová encefalitida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji je už deset potvrzených případů klíšťové encefalitidy, klíšťata jsou velmi aktivní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.